Koordine edilen bir havaalanında belirli gün ve saatte iniş veya kalkış amacıyla havaalanı alt yapısının tamamının kullanmak üzere havaalanı işletmecisi veya ilgili sivil havacılık otoritesi tarafından havayolu şirketlerine tahsis edilen izne verilen ad…

Slot,
Bir uçağın kalkışı veya havaalanının pist boşluğuna varışı için bir programa veya sıraya göre ayrılan süre.
Havayolu işletmeleri, Slot uygulamasına tabi havalimanlarına düzenleyecekleri uçuşlarını, uçuş izinlerinin geçerlilik süresi içerisinde ve almış oldukları slot saatlerine uygun olarak gerçekleştirir.
Koordine edilen bir havaalanında belirli gün ve saatte iniş veya kalkış amacıyla havaalanı alt yapısının tamamının kullanmak üzere havaalanı işletmecisi veya ilgili sivil havacılık otoritesi tarafından havayolu şirketlerine tahsis edilen izne verilen ad.
Slot Koordine edilen bir havalimanında belirli bir gün ve saatte iniş veya kalkış amacıyla havalimanı alt yapısının tamamını kullanmak üzere koordinatörlük tarafından, bu talimata uygun olarak verilen izin.

Türkiye’ de Meydan Slot Koordinasyonu, 28 Mart 1993 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı’ nın 07 Ocak 1993 tarihli B.11.0. Shg.0.11.00.02/ 66 sayılı kararı ile başlatılmıştır. Slot Koordinasyon Merkezi(SKM) DHMI yetki ve sorumluluğunda hizmet vermek üzere tesis edilmiş, koordine edilen havalimanları için slot taleplerini değerlendiren ve tahsis eden, tarifesi düzenlenenler için tarife düzenleme görevini yürüten merkezdir.

Devlet hava aracı, ambulans, insani yardım, zorunlu iniş gerektiren bir Problemi bulunan hava araçları, arama kurtarma ve uçuş kontrol uçuşları Slota tabi değildir.
Havayolu işletmelerinin Slot uygulanan havalimanları için önceden uçuş izni almış olmaları, Slot alabilecekleri anlamına gelmez.
Slot alındıktan sonra yapılacak uçuş iptallerinin DHMİ Genel Müdürlüğü Slot Koordinasyon Merkezine Başmüdürlüğüne bildirilmesi zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.