Yedigün süren kocakarı soğuklarına verilen ad …

Husum,
Yedigün süren kocakarı soğukları.

Berdelegüz,
Berdelecüz,
Berdülacuz,
Arapça بردالعجوز
11-17 Mart Koca Karı Soğukları,
Berd-el-acüz soğukları,

Mart’ın ortalarında buz gibi soğuk geçen 7 soğuk günün halk takvimindeki adları şunlardır.
Sın, Sinnaber, Vabır, Amir, Mutemir, Muallel, Matfiyülcemer.

Bir rivayete göre bu günlerin hepsine birlikte Berdül’acüz deniyor. Kış mevsiminin sonunu müjdeleyen bu günler, ülkemizde 11-17 mart tarihleri arasında yaşanıyor.

Arapçada berd, soğuk demektir. Acuz kelimesi ise arapçada kocakarı demektir. Bundan dolayı, bu tarihlerde görülen soğuklara ülkemizde Kocakarı Soğukları, Berd-i acuz, Berdü’l acuz denmiştir.

Bir başka rivayete göre, geçimini, yetiştirdiği koyunlarla sağlayan yaşlı bir kadın sert geçen kış sonrası ilk bahar geldi diye sevinerek hayvanlarıyla dağlara çıkmış. Ancak havanın birden soğuması, fırtına, yağmur derken hazırlıksız yakalanan kocakarı hayvanlarını ısıtmak için kazma, kürek ne varsa yakmış fakat hayvanları donmaktan kurtaramamış.

Başka bir rivayette ise kıyamete inanmadıkları için helak olan Ad ve Semud kavimleri ile ilgilidir. Hud Aleyhisselam zamanında Yemen civarında Hadramut ve Badiye-i Ahkaf denilen yerlerde Ad kavminden kötü insanlar vardı. Bu sebeple, Hak Teala hazretleri bu Ad kavmini şubat ayının yirmi altıncı günü başlayan şiddetli soğuk ve fırtına ile helak edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.