Kırmız böceğinden elde edilen parlak kırmızı renk veren madde…

Karmen,
(Karmin),
Carmine,
İngilizce, carmine
Fransızca, carmin
Ortaçağ Latincesi carminium.
Farsça carmir (kırmızı, kıpkırmızı) kökünden gelir.

Farsça Arapça, (قرمز ) qirmiz(kızıl),
Dactylopius coccus (Kırmızı Böceği),
Kırmız böceğinden elde edilen parlak kırmızı renk veren madde. Kırmız Böceği (Kermes), kırmız meşesi üzerinde yaşayan ve kırmız denen kırmızı renkte boyar madde elde edilen kabuklu bit cinsidir.

Carmine, kırmız özü, kıpkırmızı göl veya karmin gölü, doğal kırmızı 4, CI 75470 veya E120, karminik asitten elde edilen parlak kırmızı renkte bir pigmentdir. Gıda sektöründe renklendirici, boya, yenilebilir film ve kaplama olarak; Koşineal ve Şellak gibi böcek ürünleri (E120-karmin ve E904) kullanılmaktadır.

Türkiye’de kullanılan karminin tamamı ithal edilmekte olup, gıda sektöründe kullanım ve depolama kolaylığı gibi nedenlerle toz karmin tercih edilmektedir. Dünyada ve Türkiye’de tekstil, kozmetik, ilaç ve gıda sanayileri karminin en önemli kullanıcıları durumundadır.