Bütün veya dilimler hâlindeki kuru meyvenin şekerli suyla kaynatılmasıyla yapılan bir tatlı türü…
Hoşaf,
Kompot.
Komposto,
Farsça: hoşaf.
İngilize: compote.
Fransızca: compote.
Rusça: kompot.
İtalyanca: komposto
Hoşaf adı farsça, tatlı su anlamına gelen hoş ab’ sözüğünden gelir.
Meyvelerin şekerli su ile kaynatılması şeklinde hazırlanan bir tatlı türüne komposto ya da hoşaf denir. Kurutulmuş meyve ile yapılanına hoşaf, taze meyve ile yapılanına kompot veya komposto denir. Bütün veya dilimler halindeki kuru meyvenin şekerli suyla kaynatılmasıyla yapılan bir tatlı türü olan Hoşaf, Türk mutfağında, kurutulmuş meyvelerin şekerli suyla kaynatılması ile hazırlanan bir tatlıdır. Sulu şeker şurubunda kaynatılmış meyve, meyveli şerbettir.
Bütün meyveler suda şeker ve baharatlarla pişirilir. Bunlar, vanilya, limon veya portakal kabuğu, tarçın çubukları veya toz, karanfil, öğütülmüş badem, rendelenmiş hindistan cevizi olabilir. Komposto sıcak ya da soğuk servis edilebilir.
Hoşaf sözcüğünün argo anlamı:
Kırılıp dökülmüş, güçsüz, zayıf (kimse ya da nesne).
Hoşaf ile ilgili sözler:
Eşek hoşaftan ne anlar.
Eşek hoş laftan ne anlar.
“Bu hoşafın tuzu yok” diyerek Yeniçeri isyanı başlamıştır.