Dondurulmuş meyve suyundan yapılan bir pelte türü…
Elmasiye,
Arapça: elmasiyye,
Meyve suyundan yapılan bir çeşit pelte.
Dondurulmuş meyve suyundan yapılan bir tür pelte.
Meyve suyu ve nişastayla yapılan bir çeşit tatlı.
Eski dilde pancar turşusunun adı,
Pelte kıvamındaki hazır meyve jöleli tatlı.
Elmasiye Tarifi:
Malzemeler;
2 adet kivi,
1 adet büyük boy elma,
1 adet muz,
4 adet yaprak jelatin.
Hibiskus şerbeti:
200 gram hibiskus,
800 ml. kaynar su,
200 ml. elma suyu,
200 gram toz şeker.
Servisi için:
100 gram manda kaymağı,
20 gram toz şeker.
Tatlıya asıl tat ve rengini Hibiskus şerbeti verir. Kurutulmuş Hibiskus çiçeklerini bir sürahiye alın. Kaynar su ile çay gibi demleyip, renk ve tadını vermesi için 5 dakika kadar bekletin. Demlenen bitki çayını süzüp tencereye aktarın. Elma suyu ve toz şekeri katıp, şeker eriyene kadar bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak 5 dakika kadar kaynatın. Sıcak şerbeti ocaktan alın ve yaprak jelatinleri katıp, şerbetin kendi sıcaklığında erimelerini sağlayın.
Kabuğunu soyduğunuz kivi ve muzu küçük küpler halinde kesin. Dört eşit parçaya bölüp çekirdekli kısımlarını temizlediğiniz elma dilimlerini diğer meyvelerle uyumlu olacak şekilde doğrayın. Meyve küplerini şerbet karışımı soğuduktan sonra eklemek tatlının püf noktasıdır.
Yaprak jelatin eklediğiniz şerbet karışımına doğranmış meyveleri ekleyin. Servis kaselerine eşit olarak paylaştırdığınız tatlı karışımı soğuması ve kıvam alması için buzdolabına kaldırın.
Servisi için; manda kaymağını toz şeker ilavesiyle çırpın. Buzdolabından çıkardığınız tatlıları, krema sıkma torbasına aldığınız çırpılmış manda kaymağı ile süsledikten sonra servis edin. Tatlılar ne kadar uzun süre buzdolabında beklerse o kadar çok kıvamlı olur. Krem şanti, dondurma, ceviz vb. ile lezzeti artirilabilir. Afiyet olsun.