İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi Dekanlarından, Hilal-i Ahmer Cemiyetleri başkanı olan ve “Kara Kemal” lakablı dönemin en büyük cerrahı…
Kemal Atay,
Ord. Prof. Dr.
Lakabı; Kara Kemal.
(D. 1890 İstanbul, Üsküdar – Ö. 1978 İstanbul)
Türk cerrahi tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi Dekanlarından Ord. Prof. Dr. Kemal Atay.
1912 yılında İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi’ nden mezun oldu.
Gülhane Hastanesinde bir sene staj gördükten sonra Vakıf Guraba Hastanesi’ nde ve Tıp Fakültesi I. Hariciye Kliniğinde üç yıl asistan olarak çalıştı. Sınavla 1. Sınıf operatör oldu. I. Dünya Savaşı sırasında Halep Hastanesi’ nde bir sene başhekimlik ve operatörlük yaptı. Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ nin (Kızılay) savaş yaralıları için kurduğu Kudüs, Gelibolu ve Galatasaray Hastanelerinde operatör olarak çalıştı. Savaş sürerken 1916 yılında Almanya’ ya giderek Berlin Üniversitesi Charite Hastanesi’ nde dönemin tanınmış cerrahlarından Prof. Dr. Auguste Bier’ in kliniğinde asistanlık yaptı. Kurtuluş Savaşı başlayınca yurda dönüp Ankara, Konya ve İzmir’ deki Hilal-i Ahmer Cemiyetlerinin başkanlıklarını yürüttü.
1920 yılında Tıp Fakültesi Cerrahi Kliniği müderris muavinliğine (doçent) tayin edildi. 1924 yılında Cerrahi Hastalıklar (Emraz-ı Hariciye) Muallimi (profesör) oldu. 1933 yılında Üniversite Reformunda II Cerrahi Kliniği direktörlüğüne tayin edildi. Bu görevdeyken 1939 yılında Ordinaryüs Profesörlüğe yükseldi. 1938-1943 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı yaptı. Prof. Dr. Süleyman Dirvana, Prof. Dr. Ali Uras, Prof. Dr. Muzaffer Cev, Prof. Dr. Orhan İskeçeli, Prof. Dr. Orhan Şaşmaz, Prof. Dr. Mustafa Pekin gibi tanınmış cerrahlar yetiştirdi.
1958 yılında emekli oldu ve İsviçre’ nin Montreux kentine yerleşti. Öğrenciler arasında “Kara Kemal” adıyla anılırdı. Döneminin en büyük cerrahlarından biriydi. Rektum prolapsusunun cerrahi tedavisinde Kemal Atay Tekniği adıyla anılan pupart bağına sigmoidopeksi yöntemini geliştirmişti. Çanakkale Savaşları’ nda yaralanan pek çok gaziyi tedavi eden, Cumhuriyet döneminde kanser üzerine önemli çalışmalar yapan Atay’ ın Tıp alanında yayınlanmış on beş kitabı bulunmaktadır.
Ord. Prof. Dr. Ahmet Kemal Atay (Kara Kemal), 8 Şubat 1978 tarihinde İstanbul’ da öldü.