Burdur yöresine özgü, mısır unu ve pirinçle yapılan bir tür börek…
İlen,
İlen Böreği,
Burdur Böreği,
Gazel Böreği ,
Burdur yöresine özgü, mısır unu ve pirinçle yapılan bir tür börek.
Malzemeler;
4 su bardağı un, 1 su bardağı nişasta, 1.5 su bardağı sıvıyağ veya eritilmiş margarin, 1.5 su bardağı su, 1 yumurta sarısı, tuz,
İçi;
250 gram kıyma, 2 patates, 1 soğan, 2 çorba kaşığı margarin, Yarım demet maydanoz, Tuz, karabiber
Yapılışı;
Böreğin iç malzemesini hazırlamak için; soğan ve patatesleri soyup ayrı ayrı rendeleyin. Margarini bir tavada kızdırıp rendelenmiş soğanı pembeleştirin. Patates ve kıymayı ekleyip biraz kavurun. Ateşten alıp ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Soğumaya bırakın.
Hamur yoğurma kabına unu eleyin. Su ve tuz ilave ederek kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğurun. Hamuru cevizden büyük parçalara ayırıp bezelerin üzerini nemli bezle örtün. 15 dakika dinlendirin. Hamur bezelerinin üzerine nişasta serperek oklava ile tepsi büyüklüğünde, ince yufkalar halinde açın. Fırın tepsisisini yağlayıp bir yufkayı yayın. Açtığınız yufkalar büyükse tepsiye kırıştırarak yerleştirin. Yufkanın üzerine eritilmiş margarin gezdirin. Yufkaların yarısını bu şekilde döşeyin. Hazırladığınız iç malzemeyi yayıp kalan yufkaları da aralarına margarin gezdirerek kat kat yayın.
1 çorba kaşığı eritilmiş margarinle yumurta sarısını çırpıp böreğin üzerine sürün. 15-20 dakika bekletip böreği kareler hahinde kesin. Karelerin iki ucundan tekrar keserek üçgen şekli verin. Önceden ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Burdur yöresi yemekleri;
Adak aşı, Ak aş (Ayranlı aş), Arabaşı Çorbası,
Bazlama, Bazama, Bezdirme, Bezme, Bulamaç Aşı, Burdur Muhallebisi, Burdur Şiş,
Bükme (Ot böreği),
Ceviz Ezmesi, Ceviz Helvası, Cızdırma, Cıstır,
Çoban katmeri, Çanak Ekmeği (Kömbe), Çavdır Kebabı (Tandır Kebabı), Çekme,
Demir tatlısı, Dirmil Kebabı (Şiş sırık kebabı), Düğülcük,
Erikli Et, Et böreği, Etliaş (Galle),
Gaymaklı katmer, Gazel Böreği, Gölhisar Kavurması,
Göynek Sarması(Göynek dolması), Güveç.
Hamursuz, Haşhaş böreği, Haşhaşlı Ekmek, Haşhaş Helvası, Havuç Tatlısı
İlen(Börek), İncir Dolması,
Kabak aşı, Kabak Helvası, Kabak tatlısı, Katmer, Kaymak gömmesi, Kenevir Helvası,
Keşkek, Kuymak tatlısı, Kuyruk.
Leğen böreği, Lokul,
Meyveli et, Mısır Böreği, Mısır Tabtabı, Mürdümek Aşı
Pehle, Peksimet, Pelte, Peynirli Pide (Burdur Usulü), Pirinç çorbası,
Sac kebabı, Sac böreği, Sarma Aşı, Soğanlı kazan eti (pirinç pilavı), Sülük Aşı,
Şiş köfte,
Tahinli pide, Tatar, Tavuk dolması, Teneke Kebabı, Testi Kebabı, Topça.