Alabalık…
Ala,
Alabalık.
(Trutta faris).
Alabalıkgillerden, soğuk ve duru sularda yaşayan, eti turuncu ve lezzetli bir tatlı su balığı, ala.
Alabalık (Salmo trutta),
Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir. Alabalık, somon balığı ile yakın akrabadır. Alabalıklar yırtıcı tatlısu balıklarıdır. Yalnızca, Somon balıkları gibi denizde yaşayıp sırf yumurtlamak için akan tatlısulara girer. Gökkuşağı alabalığı, suni göllerde yetiştirilmek için Amerika’dan getirilmiştir. Aynı çay alabalığı gibi o da balık üretiminde tanınmış bir balık türüdür. Türkiye’de her yerde üretilen alabalık, küçük veya büyük çiftliklerde bu tür üretilmektedir.
Dağalası,
Eti kırmızı bir çeşit küçük ala balık (Salmo alpinus).
Alabalık Türleri;
Gökkuşağı alabalığı,
Abant alabalığı, Anadolu alabalığı, Aral alabalığı,
Balkan alabalığı, Boşnak alabalığı, Büyük benekli alabalık,
Ceyhun alabalığı,
Dağ alası, Deniz alabalığı, Dere alabalığı,
Ezenami alabalığı,
Fibreno alabalığı,
İtalyan alabalığı
Kafkas, Karadeniz,
Garda alabalığı, Gökçe alabalığı, Göl alabalığı,
Marmorata alabalığı, Makedonya alabalığı,
Ron Alabalığı.