Nobel Barış ödülünü kazan ABD’li siyah hakları önderi …
Martin Luther King,
Martin Luther King, Jr.
D. 15 Ocak 1929, Atlanta, Georgia, ABD
Ö. 4 Nisan 1968, Memphis, Tennessee, ABD,
Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi.
Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmış.
1964 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştır.
Martin Luther King şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınan bir aktivisttir.
ABD’ de her 15 Ocak tarihinde Martin Luther King Günü olarak kutlanıyor.
Atlanta, Georgia’da 15 Ocak 1929 yılında dünyaya geldi. Martin Luther King Jr.’ın esas adı Michael idi. Yurttaş hakları lideri Benjamin Mays’ den etkilendi. 1948 yılında Sosyoloji bölümünden mezun oldu. 1951 yılında Chester, Pensilvanya’daki Crozer Teoloji Fakültesinden 1. olarak mezun oldu. 1955 yılında Boston Üniversitesi’ nde Sistematik Teoloji konusunda yüksek lisans yaptı.
King 1953 yılında Coretta Scott ile evlendi. King ve Scott’ın 4 çocuğu oldu.
1953 yılında daha 24 yaşındayken en önemli siyah kilisesi olan Montgomery, Alabama’daki Dexter Avenue Baptist Kilisesinin pastörü oldu. Baptistler, Protestanların çoğuyla aynı temel inançları paylaşan, ama yalnızca inananların vaftiz edilmesi ve vaftizin de suya daldırma yoluyla yapılması gerektiğine inanan Protestanlardır.
1 Aralık 1955 günü Rosa Parks, Jim Crow yasaları gereği yerini bir beyaza vermesi gerektiği halde buna karşı geldiği için tutuklandı. Bunun üzerine King, Montgomery Otobüs Boykotunu düzenledi. Boykot 382 gün sürdü. King’in evi bombalandı. Bu boykot sırasında King tutuklandı. Boykot, Amerikan Yüksek Mahkemesi’ nin eyaletler arası otobüslerde ve diğer ulaşım araçlarında ırk ayrımcılığını kanun dışı ilan etti.
Siyahi kiliselerin güçbirliği yapmasını ve yurttaş hakları reformu için barışçıl gösteriler yapmayı amaç edinen Güney Hristiyan Liderlik Konferansı (SCLC)’ nin 1957 yılında kurulmasında önemli rol oynadı. King ölümüne kadar bu kuruluşta önemli rol oynadı. King, Mahatma Gandhi tarafından uygulanan, şiddete dayanmayan sivil itaatsizlik felsefesinin takipçisiydi ve bu felsefeyi SCLC tarafından gösterilerde uyguladı.
1964 yılında çıkan Yurttaş Hakları Kanunu (Civil Rights Act of 1964) ile 1965 yılında çıkan Oy Hakkı Kanunu (Voting Rights Act of 1965) ile Amerikan hukukunun birer parçası oldu. Yasayla Amerika Birleşik Devletleri’nde ırk ayrımcılığı yasaklanmış oldu.
1963 yılında İş ve Özgürlük İçin Washington’a Yürüyüş sırasında Lincoln Anıtı önünde yaptığı Bir Hayalim Var konuşmasıyla ünlüdür. Bu konuşmada; Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var.
King görevi süresince birçok defa yazı ve konuşmalar yaptı. 1963 yılında yazdığı, Birmingham Hapishanesinden Mektup, adalet arayışının tutkulu bir göstergesidir. 1964 yılında, ABD’ de ırksal ön yargıyı yıkmak için şiddet içermeyen bir direniş sergilediği için, en genç yaşta Nobel Ödülü almış oldu.
King, 4 Nisan günü öğleden sonra saat 6′ da Memphis’teki Lorraine Motel’in balkonunda uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Motel odasındaki arkadaşları silah seslerini duyunca balkona koştu ve King’i boğazından vurulmuş şekilde buldular. Saat 7:04′ de St. Joseph’s Hastanesinde öldü. Suikast, 60′ dan fazla şehirde isyanların çıkmasına neden oldu. 5 gün sonra, ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, yas ilan etti. Aynı gün 300,000 kişilik bir kalabalık cenazesine katıldı. Başkan yardımcısı Hubert Humphrey, Başkanı temsilen cenazeye katıldı.
Martin Luther King, Tennessee eyaletinin Memphis kentinde 4 Nisan 1968′ de bir suikast sonucu öldü.