Çukurova’da zengin bir kuş yapısına sahip sığ bir kıyı gölü…
Akyatan,
Ağyatan,
Akyatan gölü,
Akyatan Lagünü
Gölkaya Kuş cenneti.
Doğu Toroslardan doğan Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin oluşturduğu deltada, denizden kıyı kordonu ile ayrılmış, Adana’nın Karataş ilçesinde bir göldür.
Lagün gölü, denizden kumul alanlar ve bataklıklar ile ayrılmıştır.
Çukurova’da zengin bir kuş yapısına sahip sığ bir kıyı gölü.
Çukurova’ nın güneyinde, Türkiye’ nin bir deltada oluşmuş en büyük gölü.
Adana ilinin Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Adana’ya 48 km. mesafededir. Doğu Toros’lardan çıkan binlerce kaynak birleşip Anadolu’nun iki uzun nehri olan Seyhan (560 km) ve Ceyhan (509 km) nehirlerini oluştururlar.
Bu nehirler Akdenize dökülürken Türkiye’nin en verimli ovası olan Çukurova’yı oluştururlar. Çukurova’ daki en büyük lagündür. 1998 yılında, özellikle su kuşları yaşama ortamı olarak uluslararası öneme sahip sulak alanların korunması sözleşmesi olan Ramsar sözleşmesi kapsamına alınmıştır. Kıyı Kuşu (yağmur kuşu), Saz horozu, kocagöz, yazördeği, akça cıbılıt, mahmuzlu kızkuşu, küçük sumru, suna, fiyu, dikkuyruk, elmabaş patka, sakarmeke, Küçük kumkuşu, Kara karınlı kumkuşu, Döğüşken kuş, Flamingo, Suçulluğu, Kızılbacak, Yaz ördekleri, Elmabaşlar, Yeşilbaşlar, Çamurcun, Dikkuyruk, Turaç, İbibik, Turna, Yeşil Arıkuşu, Alaca Balıkçıl, Üveyik gibi kuş türlerini barındırır. Nesli tamamen tükenmeye yüz tutmuş olan turaç ve deniz kaplumbağalarının, çok sayıda flora ve faunanın bulunması bilimsel çalışmalar için Akyatan Lagünü’ nün önemini daha da arttırmaktadır.