Yılmaz Güney’in bir filmi …

Yol,
Acı, Aç Kurtlar, Ağıt, Arkadaş, At Avrat Silah,
Baba, Bana Kurşun İşlemez, Benim Adım Kerim,
Bir Çirkin Adam, Bu Vatanın Çocukları,
Canlı Hedef,
Duvar (Le Mur), Düşman,
Endişe,

Hudutların Kanunu,
İbret,
Kaçaklar, Koçero,
Pire Nuri, Piyade Osman,
10 Korkusuz Adam
Seyyit Han, Sürü.
Toprağın Gelini,
Umut, Umutsuzlar,
Vurguncular.
Yarın Son Gündür, Yedi Belalılar,
Yol,
Zavallılar.

Yılmaz Güney,
Gerçek Adı, Yılmaz Pütün.
(D. 01 Nisan 1937 Adana / Yenice – Ö. 09 Eylül 1984 Fransa / Paris)
Namı Çirkin Kral,
Sinema oyuncusu, senarist, yönetmen ve yazardır.
1 Nisan 1937 tarihinde Adana’da doğdu. Lise yıllarında, sinema ilgili bir işte çalıştı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bırakır ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne yazılır ama üniversiteyi bitiremez.

Adana’da pursantaj memurluğunu yaptığı Dar film’in İstanbul bürosunda çalışmaya başlar. Atıf Yılmaz ile tanışır ve onun asistanlığını yapmaya başlar. 1959 yılında oynamış olduğu Atıf Yılmaz’ın Alageyik filminde kendinden bahsettirecek bir aktör olacağının sinyallerini verir. Komünizm propagandası nedeniyle hapis cezası almış ve bir süre hapis yatmış. Hapishaneden çıktıktan sonra zor günler geçiren Yılmaz Güney’in daha sonra rol aldığı film sayısı artmaya başlar. 1963 yılında İkisi de Cesurdu simli iddiasız bir filmin senaryosunu yazar ve baş rolünü oynar. 1964 yılında yine senaryosunu yazıp, oynadığı Koçero filmi Anadolu’da büyük iş yapar. Aynı yıl 10 Korkusuz Adam filminde rol alır. 1965 ve 1966 en verimli yılları olur. Artık Türkiye’de sinema Çirkin Kral’ının adıyla anılmaktadır.

Seyyit Han, Toprağın Gelini ve sinema tarihimizin önemli filmlerinden Hudutların Kanunu’yla ilk işaretlerini verir. Umut, Yılmaz Güney’in başyapıtlarından biridir. Bu filmi, Acı, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Endişe takip eder. 1979 yılında senaryosunu yazıp, yapımcılığını üstlendiği en önemli filmlerinden olan Sürü gelir. Yol filminin, 1982 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanmasıyla birlikte filmleri ile anılmaya başlar. 1983 yılında bir hapishanede yaşananları anlattığı ve Fransa’da, Fransız hükümetinin de desteğini alarak senaryosunu yazıp, yönettiği Duvar (Le Mur) filmini çekti.

9 Eylül 1984 tarihinde Paris’te hayata öldü.

Aldığı Ödüller;
En İyi Film (Yol) / 35.Cannes Film Festivali 1982
Hristiyan Birliği Özel Mansiyonu (Yol) / 35.Cannes Film Festivali 1982
Fipresci Ödülü (Yol) / 35.Cannes Film Festivali 1982

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.