Üç rengin farklı yoğunluklarda kullanılması ile istenen renge ulaşıldığı renk uzayı…

RGB,
Üç rengin farklı yoğunluklarda kullanılması ile istenen renge ulaşıldığı renk uzayı.
RGB renk uzayı renkleri farklı tonlardaki üç ana rengin (kırmızı, yeşil, mavi) karışımı ile tanımlar. RGB’nin Red (kırmızı), Green (yeşil) ve Blue (mavi) ifadelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır.

RGB renkler ışık bazlı olduklarından dijital ekranlarda renkli görüntü elde etmeyi mümkün kılmaktadır. RGB; Grafiker, sanat yönetmeni, tasarımcı ve diğer görsel tasarım üzerine çalışan herkesin mutlaka bilmesi gereken bir kavramdır. RGB renk modeli ile üreteceğiniz tüm renklerin kırmızı, yeşil, mavi değerlerinden oluşur. Bu sistemde digital olarak en yaygın renk derinliği, 24 bit renktir. Buna göre üç ana rengin her biri 8 bit olup toplam 24 biti destekleR. Öte yandan 256 olası değer uygulanabilen bu üç ana renk ile gerçek renk paletinde toplam 16.777.216 farklı renk elde edilebileceği hesaplanabilir.

Diğer bir renk uzayı HSV’ dir. HSV renk uzayı ise Hue, Saturation ve Value terimleri ile rengi tanımlar. RGB de renklerin karışımı kullanılmasına karşın HSV de renk, doygunluk ve parlaklık değerleri kullanılır. Doygunluk rengin canlılığını belirlerken parlaklık rengin aydınlığını ifade eder. HSV uzayında siyah renk için renk ve doygunluk değerleri 0 ile 255 arasında olabilir. Ancak parlaklık değeri sıfırdır. Beyaz renkte ise ise parlaklık değeri 255’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.