İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof, ilahiyatçı ve kendi adıyla anılan hareket yasalarını açıklayan bilim adamı …

Isaac Newton,
Sir Isaac Newton.
(4 Ocak 1643 – 31 Mart 1727),
İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof ve teologdu. 1687 yılında yayımlanan kitabı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica ile klasik mekaniğin temelini atmıştır. Tarihin en önemli bilimsel kitaplarından birisi olmuştur.

24 Aralık 1642 tarihinde doğdu. Babasını doğumundan önce kaybetmişti. Annesi Hannah, Newton 4 yaşındayken başka biri ile evlendi. Newton anneannesine yanında yedi yıl kaldı. Annesi kocası ölünce, kendisine kalan bir miras ile zengin olarak geri döndü.

1654 yılında Grantham’da King’s School’da (Kralın Okulu) eğitime başladı ve 1661 yılında okulunu bitirdi. Newton, 19 yaşında nişanlanmış, fakat yoğun dersleri nedeniyle ilişkileri sonlanmıştır. Newton hayatı boyunca hiç evlenmemiş.

Newton 1661 yılında Cambridge’de Trinity College’e girdi. Okula sizar olarak girmişti. Hem okulda çalışıyor hem de okuyordu. Cambridge’de cebir, geometri ve trigonometri dersleri aldı. Latince ve Antik Yunanca’yı öğrendi. Descartes, Gassendi, Hobbes ve özellikle Boyle’ın felsefi çalışmalarını okudu.

1665 yılında Londra’da başlayan veba salgını nedeniyle Cambridge kapatıldı. Newton, 1667 yılına kadar Woolsthorpe’taki çiftlikte kaldı. Bu dönemde kütle çekimi üzerinde düşünmeye başladı. Çiftlikteki çalışmalarında diferansiyel ve integral hesaplamalarının temelini attı. 1667 yılında Newton, Cambridge’e geri döndü ve iki yıl sonra matematik profesörü oldu. Newton yaklaşık 30 yıl Cambridge’de kaldı ve mektuplar yoluyla diğer bilim insanları ile konuşarak tek başına çalışmalarına devam etti. Bu yıllar boyunca en büyük eseri olan Principia kitabını tamamladı. Işık ile ilgili kendisi bir yansıtmalı teleskop geliştirdi. 1668 yılında bu teleskop ile bilim dünyasının ilgisini çekti. 1672 yılında Royal Society’nin üyesi oldu.

Newton tarihin en önemli bilim eserlerinden biri olan Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri kitabını Latince yayınladı. Kitapta ispatlar geometri ile yapılmış, evrensel kütle çekimi açıklanmış ve cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı, mesafeleri ile ters orantılı birbirlerini çektiklerini açıklamıştır.

1696 yılında Newton’a Kraliyet darphanesinin müdürlüğü teklif edildi ve kabul ederek Londra’ya yerleşti.
1703 yılında Royal Society’nin başına getirildi ve ölümüne kadar bu görevde kaldı.
1705 yılında şövalyelik unvanı aldı.
31 Mart 1727 tarihinde hayatını kaybetti ve Westminister Manastırı’nda gömüldü.

Başlıca Eserleri;
Method (Yöntem)
De Motu Corporum in Gyrum (1684)
Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687)
Opticks (Optikler) (1704)
Arithmetica Universalis (Evrensel Aritmatik) (1707)
The System of the World, Optical Lectures, The Chronology of Ancient Kingdoms, (Amended) and De mundi systemate (1728)
Observations Prophecies Of Daniel and Apocalypse of St. John (1733)
An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture(1754)
Yerçekimi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.