Atatürk’ün, Samsun’daki şaha kalkmış at üstündeki heykelini yapan Avusturyalı heykeltıraş …

Heinrich Krippel,
(D. 27 Eylül 1883 – Ö. 5 Nisan 1945)
Avusturyalı heykeltıraş, ressam, bakır oymacısı ve illüstratör.
Muhteşem Onur Anıtının heykelini yapan sanatçıdır.
Onur Anıtı’nın bulunduğu caddeye Heinrich Krippel’in adı verilmiştir.
Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından Viyana’da yapıldıktan sonra 29 Ekim 1931 tarihinde Samsun’a getirildi. Kurtuluş Savaşı’nın ilk durağı ve cumhuriyetin ilanına giden sürecin simgesel noktalarından olan biri de Samsun’dur. Bunu sembolize edecek bir anıt dikilmesi kararlaştırılmıştır. Anıtın Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikilmesi kararlaştırılmış ve buraya dikilmiştir.

Samsun’un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı’nda yer alan ve şehrin simgesi haline gelen bir anıttır. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşının başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

Onur Anıtı, tunçtan yapılmış olup, heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,10 metredir. 19 Mayıs 1927 yılında heykel kaidesinin temel atma töreni yapılmış ve siparişi Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’ e verilmiştir. 1928 yılında Viyana’da başlayan heykelin yapım süreci 1931 yılında sonlanmış ve heykel kaidesine 29 Ekim 1931 tarihinde dikilmiştir. Kaidenin yüzlerinde Atatürk’ün Samsun’a çıkış öyküsü betimlenmiştir. Heinrich Krippel’ in bronzdan yaptığı heykel, asker giysili Atatürk, şaha kalkmış at üstündedir. Heykel kaideye, atın arka ayakları ve kuyruğuyla oturmaktadır.

Heinrich Krippel;
27 Eylül 1883 tarihinde Viyana’da dünyaya geldi. Krippel, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. Daha ziyade portre, büst ve mezar taşları üzerinde çalıştı. I. Dünya Savaşı’da topçu subayı idi. 1925 yılında Atatürk anıtları yaptırılmak amacı ile Türk hükumetinin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 1938’e kadar on üç yıl Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri yaptı.

Krippel, II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeni ile bir daha Türkiye’ye dönemedi.
5 Nisan 1945 yılında Viyana’da bir mide ameliyatı sonrası hayatını kaybetti.

Eserleri;
Bornova Sarı Köşk Atatürk Büstü,
Sarayburnu Atatürk Anıtı (3 Ekim 1926),
Konya Atatürk Anıtı (29 Ekim 1926),
Ankara Zafer Anıtı (24 Kasım 1927),
Onur Anıtı (15 Ocak 1931)
Büyük Utku Anıtı (24 Mart 1936),
Oturan Atatürk Anıtı (1938).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.