Kafasında şifalı olduğuna inanılan iki beyaz taş bulunan eti için avlanılan lezzetli bir balık …
Kötek,
(Umbrina Cirrosa).
Rumca gölge balığı denir.
Minekop-Minakop-Melakop,
Eşkina,
Mavroşgil,
Taş levreği.
Götek,
Minekop balığı Karadeniz’de kötek Akdeniz kıyılarında karakulak adıyla anılır. Kafasında şifalı olduğuna inanılan taş bulunan kötek balıkları Karadeniz’de kumlu ve kayalık zeminlerde yaşar. Alabalıkgillerden, uzunluğu 20-50 santimetre, sırt yüzgeci büyük, tatlı su balığıdır. Gölge balığıgillerden, büyük, beyaz, eti lezzetli, Atlantik Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz’de yaşayan bir balıktır.
Gövdesi kalın, vücut hafif basık, sırtı kamburdur. Sırt yüzgeçleri, sırtından kuyruğa kadar uzanan, pulları çok iri, çenesinde küçük bir bıyığı vardır. En önemli özelliği, kafasının içinde ve her iki yanında gözlerin arkasına doğru iki küçük taş bulunur ve su içinde ses çıkarması ile meşhurdur. Olta avcıları Kötek balığını yakalamak için bu sesten yararlanırlar. Bir huni sayesinde deniz içindeki sesi dinlemek suretiyle balığın yeri tespit edilir.
Balıkçılar tarafından minekop, eşkina ve mavroşgil olarak adlandırılan beyaz taşlar, un kıvamına gelecek kadar dövüldükten sonra limonla karıştırılıp 2 gün buzdolabında bekletildikten sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı ile içildiğinde böbrek taşlarının düşmesinde yardımcı olduğu iddia ediliyor.
Kötek Balığı, Türkiyenin bütün denizlerinde yaşamaktadır. Eti için avlanılan lezzetli bir balıktır. Taşlık yerlerde yaşayan ve daha çok küçük yengeçlerle, karideslerle beslenmektedir. Mart, nisan, mayıs, Haziran, temmuz ayların üreme zamanıdır.