Un, tereyağı ve yumurta ile hazırlanan bir Van kahvaltı çeşidi. ..
Murtuğa,
Çat çingır,
Gencirük.
Van kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti. Murtuğa, un ve tereyağının, yumurtayla enfes buluşmasıdır. Lezzet dolu bu kahvaltılıyı hazırlamak da çok kolay.
Yapılışı;
Bakır bir tavada tereyağını kızdırın. İçine azar azar unu ilave edin. Biraz tuz serpin. Çok kısık ateşte devamlı karıştırarak pembeleşmesini bekleyin. Ayrı bir yerde yumurtaları çatalla iyice çırpın. Tavadaki çörek içinin üzerine gezdirerek dökün. Bu sırada yumurta kabaracak. Yumurtayı fazla dağıtmamaya dikkat ederek çatalla tersyüz edin. Diğer tarafını da pişirince ateşten alın. İsterseniz ama olmazsa olmazı yemeden önce üzerine bal ve ceviz de serpin.
Murtuğa, Hakkari, Van ve Ağrı civarında yapılır.
Bitlis’te çat çingır ismiyle yapılır. Başka bir yönteme göre yağda kavrulmuş una ceviz serpilmektedir.
Ahlat’ta un, yağla kavrulduktan sonra şeker katılıp tatlı olarak da hazırlanmaktadır.
Ağrı’da murtuğa, un, şeker ve süt ile hazırlanan bir çeşit helvadır.
Gencirük: Gavut unu ile yapılan murtuğaya verilen isimdir.