Cenovalı kaşif, gezgin ve sömürgeci …

Kristof Kolomb,
Portekizce, Cristovao Colombo,
İtalyanca, Cristoforo Colombo,
İspanyolca, Cristobal Colon,
Latince, Christopher Columbus,
(1451 – 1506)

Cenovalı kaşif, gezgin ve sömürgeci.
İspanya’nın Katolik Kralları himayesinde Atlas Okyanusu’nu aşan dört sefer yaptı.

Kolom’un batıya doğru giderek Doğu Hint Adaları’na ulaşıp Asya’yla yapılan baharat ticareti için batıda yeni bir ticaret rotası oluşturma önerisine İspanya Kralından destek aldı. 1492 yılındaki ilk seferini yaptı. Hindistan’a gitmek istemesine rağmen bugün Bahamalar’da bulunan San Salvador ismini verdiği Yeni Dünya’daki adaya ulaştı. Üç sefer boyunca Büyük ve Küçük Antiller’in yanı sıra Venezuela ve Orta Amerika kıyılarını ziyaret etti. Kolomb’un öncelikli hedefi Hristiyanlığı yaymak olmuştu.

Kolomb Avrupa’dan hep batıya giderek Doğu’ya ulaşılacak bir yol bulmak isterken, farkında olmadan Amerika kıtasını keşfetti. Amerika’ya ulaşan ilk kaşif 11. yüzyılda Leif Ericson önderliğindeki Viking seferiyle ilk kez ulaşılmıştı. Ulaştığı toprakların Hindistan olduğunu sanıyordu. Yeni Dünya’da keşifleri ve sömürgecilik çağını başlatan keşfi, tarihin önemli dönüm noktalarından birisi oldu.

Karavela tipi Nina, Pinta, Santa Maria(Kristof Kolomb’un Amerika’ya yaptığı iki yolculukta kullandığı sancak gemisi) adlı üç yelkenliden oluşan filosuyla, 3 Ağustos 1462’de İspanya’dan başladı. Kanarya adalarına ulaştıktan sonra, Alize Rüzgarları ile 12 Ekim 1462 yılında Bahamalar’daki San Salvador adını verdiği bir adaya ulaştı. Altın ve baharat peşinde olan Kolomb, bundan sonra Küba’yı, daha sonra da Hispaniola adını verdiği Haiti’yi keşfetti. Gemi kurtlarının gövdesini yiyerek zayıflattığı Santa Maria gemisi battı. Gemicilerin bir bölümünü Hispaniola’da bıraktı. Bir sonraki seferde almak üzere bıraktığı adamları yerlilerce katledildi. Kolomb, 16 Ocak 1493 tarihinde Avrupa’ya dönüş yolculuğuna başladı.

Kolomb, 17 gemi 12oo-1500 kişiden oluşan filosuyla 25 Eylül 1493 tarihinde ikinci seferine yola çıktı. Kolomb Dominica’yı ve Guedeloupe’u keşfetti. Haiti’ye vardığında, burada bıraktığı adamlarının izine rastlayamadı. Daha sonra bunların yerliler tarafından yok edildiğini öğrendi. Haiti’de yeni bir yerleşim yeri kuruldu. Kolomb, Asya kıtasının bir parçası sandığı Küba’nın güney kıyılarında araştırma gezilerini sürdürdü. Haiti’de yerlilerin sömürülmesine başlandı ve bunların katledilmesine başlandı. Kolomb 1496 Haziran ayında İspanya’ya döndü.

Üçüncü yolculuk için yalnızca altı gemi verildi. Kolomb bu seferinde Trinidand’ı keşfetti. Paria bölgesinde Amerika kıtasına ulaştı. Haiti’deki kolonicilerin bir bölümü Kolomb’a vekalet eden kardeşi Bartelomo’ya baş kaldırmışlardı. İspanya kralının gönderdiği Bobadilla, Kolomb’u sorumlu tutan bir rapor düzenledi. Bunun üzerine 1500 yılında Kolomb, İspanya’ya getirilerek mallarına el konuldu. Yerine Nikolas de Ovando adında yeni bir kral vekili gönderildi.

1502 yılında Kolomb dördüncü seferine dört karavela ile başladı. Korkunç fırtınalar atlatarak Malay yarımadası sandığı Amerikan kıyılarını dolaştı. Jamaika’da gemisi karaya oturdu. Diego Mendez yönetimde bir grup adamı ile Hispaniola’daki Vali Ovando’dan yardım istedi. Kurtarılan gemisi ve Kolomb 7 Kasım 1504 tarihinde İspanya’ya döndü.

20 Mayıs 1506 tarihinde ölen Kristof Kolomb’un mezarı Endülüs’te Sevilla Katedrali içerisinde yer almaktadır. Latin Amerika ülkelerinde 12 Ekim tarihi Colombus günü olarak kutlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.