Sert ve fazla kızarmayan bir domates türü …
Kavata,
Sert ve fazla kızarmayan bir domates türü.
Turşusu yapılan, yeşil renkli sert domates.
Halk arasında domates’e Banadura, Gırmız, Kızanak, Domat, Kavata denir.
Domatesün Peru’da, Aztek dilindeki adı tomatl’dır. Domates, doğrudan Peru’dan ithal etmemişiz. Önce İspanya’ya gitmiş. İspanyadan Osmanlı mutfağına yeşil domates kavata adıyla 1700’lerde girmiş ve bir süre sadece yeşil domates tüketilmiştir.
Kavata olarak adlandırılan yeşil domatesler kullanılmış ilk zamanlarda. Domates kızarıp hele yumuşamaya başladığında ‘‘çürüdü’’ teşhisi konup çöpe atılmış. Kavata kullanımına Balkan kökenli az pirinçle pişirilmiş domates yemeklerine bugün bile rastlanır. Kavata’da harika bir limonsu ekşilik vardır.