Etiyopya’da dağlık bir bölge …
Amhara,
Etiyopya’nın 11 yönetim bölgesinden birisi de Amhara’dır. Amharca konuşulan bölge ülkenin kuzeyindedir. Amhara’nın yönetim merkezi Bahir Dar şehridir. Yüzölçümü 156,960 km² ve nüfusu 18,185,502 (2005) dir.
Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti,
Ityoppya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik.
Afrika Boynuzu’ nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi.
Ülkenin başkenti yerel dilde yeni çiçek anlamına gelen Addis Ababa’dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Kenya ve Etiyopya’nın komşularıdır. Afrika kıtasının ikinci en kalabalık ülkesidir.
Etiyopya, Avrupalı sömürge güçlerini yenen ve bağımsız bir ülke olarak egemenliğini koruyabilen Liberya ve Etiyopya’dır. 1945 yılında Birleşmiş Milletler’e üye olarak ilk bağımsız Afrika ülkesi olmuştur. 1993 yılında yapılan bir halk oylaması sonucunda Eritre adıyla bağımsızlığını ilan etmesi, Etiyopya’nın Kızıldeniz ile olan bağlantısının kesilmesine ve ülkenin bir kara devletine dönüşmesine neden olmuştur.
Eski adı Habeşistan olan Etiyopya yaklaşık 1,2 milyon kilometre karelik bir yüz ölçüme sahiptir. Kuzeyinde Eritre, Cibuti ve doğusunda Somali bulunurken, batıda Sudan, Güney Sudan ve güneyde Kenya komşu ülkelerdir. Dağlık bölgeler ülkenin kuzey kesimlerinde yer almaktadır. Ras Dashen’in (4500 m.) bulunduğu Semien Dağları) ve Batu ve Karra Dağlarının(4300 m.) olduğu dağlık alanlardır.
Etiyopya yüksekliği 2000 ve 3000 metreler arasında değişen yüksek bir platoya sahiptir. Ülkenin kuzey doğusundan başlayan ve merkezden güneybatıya doğru genişleyen Rift Vadisi ülkeyi iki parçaya ayırmaktadır. Rift Vadisi bölgesinde daha çok bölgenin güney ve güneybatısında birçok göller bulunmaktadır. Etiyopya’da Abay olarak bilinen Nil Nehri ülkeyi kuzeybatıdan keserek ülkede yaklaşık 800 km’lik bir yol almaktadır.
Etiyopya’daki en uzun iki nehir güneydoğu istikametinde akan ve yüksek bölgelerden düşük rakımlı bölgelere doğru ilerleyen Awash ve Wabishebelle nehirleridir. Ülkede 2 milyar MW hidroelektrik üretimini mümkün kılan birçok irili ufaklı nehir bulunmaktadır.
İdari Bölgeleri;
Addis Ababa – Addis Ababa
Afar – Semera
Amhara – Bahir Dar
Benishangul Gumuz – Asosa
Dire Dawa – Dire Dawa
Gambela – Gambela
Harari – Harar
Oromia – Finfinne
Somali – Jijiga
Güney Ulusları ve Halkları Bölgesi – Hawassa
Tigray – Mekelle
Özel Numaralandırılmış Bölgeler – Adame