Tarafların evlilik sorumluluğu almadan rahatça kendi yaşamlarına evlilik adı altında devam edebildiği islama uygun bir nikah türü …

Misyar,
Misyar nikahı,
Tarafların evlilik sorumluluğu almadan rahatça kendi yaşamlarına evlilik adı altında devam edebildiği islama uygun bir nikah türü.
Misyar genellikle Suudi Arabistan’da ve körfez ülkelerinde yazlıkçılar, farklı ikametlerde iş sahibi olanlar ve seyahate çıkanlar tarafından uygulanıyor. Misyar nikahında evlenme akdi, bütün şartlara uygun olarak yapılıyor ancak kadın bazı haklarından feragat ediyor.

Misyar nikahı kıyarak evlenen kadın kocasından nafaka talep edemiyor. Sürekli kendisinin yanında kalmasını da isteyemiyor. Kocası kendi tayin ettiği zamanlarda eşinin yanına gidiyor.
Misyar nikah ismini yürümek veya seyahat etmek/seferde bulunmak anlamına gelen arapça seyr kelimesinden türediği düşünülüyor. Suudi Arabistan’ın Necid bölgesinde kullanılan ve halk dilinde günlük ziyaret anlamına gelen bir kelimedir.

Muta nikahı belli bir ücret karşılığında, belli bir süre için, şahit şartı olmaksızın, cinsel yönden yararlanmayı ifade eden sözlerle yapılan nikaha deniyor. İslam’da nikahın önemli şartlarından kabul edilen şahitlik şartı, muta nikahında bulunmuyor. Muta nikahında Allah’ı şahit göstermek yeterli olacağı savunuluyor. Evliliği sona eren kadının yeniden evlenebilmesi için 3 ay beklemesi gerekiyor. Bunun sebebi olası bir hamilelik şüphesini bertaraf etmek.

Misvar nikahı; Sorumluluk almadan bir arada yaşama. Kadın babasının evinde kalıyor, erkek istediği zaman kadının yanına gelip gidiyor. Erkek eşinin hiçbir ihtiyacına karışmıyor.

Misfar evliliği; Sadece yolculuklara veya gezilere münhasıran yapılan evliliklerdir.

Yazlık evliliği (zevacu misyaf); Yazlıktayken yakındaki (muhtaç) kızı nikahına almak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.