Sabahattin Ali’nin bir öykü kitabi. ..

Ses,
Sabahattin Ali’nin bir öykü kitabı.
Sabahattin Ali,
Türk yazar ve şairdir.
25 Şubat 1907’de Eğridere’de doğdu. 2 Nisan 1948, Kırklareli’de vefat etti.
Akbaba ve Çağlayan dergilerinde şiirleri yayımlandı. Anadolu’da kısa süre öğretmenlik yaptıktan sonra Türk devleti tarafından dil eğitimi için Almanya’ya gönderildi. Türkiye’ye döndüğünde Almanca öğretmeni olarak göreve başladı. Komünizm propagandası ve Türk devlet yöneticilerini eleştirdiği iddiasıyla bir kaç kere tutuklandı. Bu dönemde memurluktan ihraç edildi. Bir süre sonra tekrar devlet kurumlarında görevlendirildi.

Hayatının son yıllarında Türk milliyetçileriyle yaşadığı tartışmalarla öne çıktı. Türkçü-Turancı yazar Nihal Atsız ile yaşadığı gerilim giderek artarak Irkçılık-Turancılık davasının bir parçası oldu. Bu dönemde Aziz Nesin’le beraber çıkardığı Markopaşa dergisinde siyasileri eleştirmesi yüzünden çeşitli davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği bir dönemde Türkiye’den ayrılmak istedi. Bulgaristan sınırını geçmek isterken kendisine kaçma girişiminde rehberlik eden Ali Ertekin tarafından milliyetçi gerekçelerle öldürüldü.
İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf, Değirmen gibi çok önemli roman ve öykülerle tanınmış yazarımız. İlk öykü kitabı Değirmen, 1935 yılında okurla buluştu. Ardından sırayla Kağnı (1936), Ses (1937), Yeni Dünya (1943), Sırça Köşk (1947) geldi.

Sabahattin Ali’nin Eserleri;
Öykü; Değirmen (1935), Yeni Dünya (1937), Sırça Köşk (1947)
Roman; Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940), Kürk Mantolu Madonna (1943)
Oyun; Esirler (1936)
Şiir; Dağlar ve Rüzgar, Kurbağanın Seranadı, Öteki Şiirler.
Derleme; Markopaşa’nın Yazıları ve Ötekiler, Çakıcı’nın İlk Kurşunu, Mahkemelerde, Hep Genç Kalacağım, Canım Aliye, Ruhum Filiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.