Denizli ilinde antik bir kent …
Hierapolis,
Kutsal Şehir (Holy City),
Denizli ilinde antik bir kent.
Pamukkale, Hierapolis Antik Kenti – Denizli
Hierapolis, güneybatı Anadolu’da klasik Frigya’da kaplıcalar üzerinde bir Yunan şehri.
Antik şehrin kalıntıları (tapınak ve diğer dinsel yapılar), Pamukkale’nin bitişiğindedir. Halen bir arkeoloji müzesi içindedir. Kent, Havari Philip’in Mezarı’na sahiptir.
Denizli, Çaldağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz travertenler ve geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren Hierapolis arkeolojik kenti. Antik çağlardan bugüne kadar ulaşan Hierapolis antik kenti, Denizli’ye 2 km. uzak lıktadır. Ayrıca çok çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan şifalı suları ile de ünlüdür.
Antik kentin M.Ö. II. yüzyılda Bergama krallarından II. Eumenes tarafından kurulduğu, adını ise Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi Heira’dan aldığı sanılmaktadır. Eski kaynaklara göre metal ve taş işlemeciliği, dokuma kumaşları ile ünlü olan kent, Büyük Konstantin döneminde Frigya bölgesinin başkentliğini yapmış, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olmuştur. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’e alınmıştır.
Hierapolis, Hristiyanlık açısından da kutsal bir yerleşim. Bu kutsallığın en önemli nedeni İsa’nın 12 havarisinden birisi olan Phillippus’un burada öldürülmüş olması ve mezarının da burada bulunmasıdır. V. yüzyılda saray mimarlarınca yapılan, azizin mezarının yer aldığı Martyrium, Hristiyanlığın kutsal yapılarından. İçinde vaftiz teknesi ve piskopos ayin mekanlarının yer aldığı VI. yüzyıl katedrali ile VII. yüzyıla ait Direkli Kilise diğer önemli Hristiyan yapılarıdır. Hierapolis, Bizans Dönemi’nde önemli bir dinsel merkez olmuş.