Bir çeşit çökelek …

Lilik,
Çökelek,
Lor,
Yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına çökelek denir.
Yoğurt, Laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilir. Canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.

Silifke yöresinde hamçökelek denir.
Anamur yöresinde keş denir.
Rize yöresinde minci ya da minzi,
Hatay yöresinde sürk,
Trakya’da ekşimik denir.
Hamçökeleğin işleniş biçimine ve eklenen malzeme veya baharatına göre çeşitli çökelek türleri vardır.
Peynir altı suyundan kestirilerek yapılan lor ile sıkça karıştırılır; ancak ondan farklıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.