Bolu ve Düzce yöresine özgü, mısır unu, yumurta ve peynirle yapılan bir hamur işi…
Mamursa,
Bolu ve Düzce yöresine özgü, mısır unu, yumurta ve peynirle yapılan bir hamur işi.
Mamursa, Çerkes Mutfağına özgü bir yemek.
Malzemeler;
1 kg mısır unu,
2 çay kaşığı tuz, 2 litre su
100 g tereyağı,
İsli Çerkez Peyniri, 10 parça.
10 parça İsli Çerkez Peyniri ile 2 litre su ve tuz tencereye konularak mısır unu ilave edilir ve kısık ateşte haşlanır. Belağa adı verilen ahşap mutfak gereci ya da ahşap bir kaşık yardımıyla ekmek kıvamına gelene kadar karıştırılır. Bu işleme, karışım ahşap kaşığa yapışmayacak kıvama gelinceye kadar devam edilir. Bir servis tepsisine ters çevrilerek boşaltılır ve ortasına geniş bir çukur açılır. Bu çukura tereyağı konulur. Mamursa’nın üzerine isli çerkez peyniri batırılır. Mamursa genelde et yemeğinin yanında tercih edilir.
Diğer yöre yemekleri;
Haluj (Abhaz Mutfağı)
Seku (Çerkez Mutfağı)
Seku malzemeleri nelerdir?
Metaz, (Çerkez Mutfağı)
Oturtma Tatlısı (Balkan Türkleri Mutfağı)
Melengücceği Tatlısı (Manav Mutfağı)
Roman Kavurma (Roman Mutfağı)
Pelemurşi – Tatana, (Gürcü Mutfağı)
Yapılışı;
1 litre kokulu üzüm suyu,
8 yemek kaşığı buğday unu,
2 kahve fincanı toz şeker,
10-12 adet bütün iç ceviz.
Yapılışı;
Bir tencereye üzüm suyu, toz şeker ve buğday unu ocağa konur. Katılaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bu işlemden sonra kaselere doldurulur. Üzerine birkaç tane bütün iç ceviz konulur. Soğuyunca servis edilir.