Osmanlı devletinde ileri gelen Ermenilere verilen ad …
Amira,
18. yüzyıldan sonra Osmanlı Devleti’nde ileri gelen Ermenilere verilen isimdir.
Osmanlı devletinde ileri gelen Ermenilere verilen ad.
XVIII. yüzyıldan sonra Osmanlı Devleti’ndeki ileri gelen Ermenilere verilen ad.
Asırlar boyu, çeşitli Ermeni Krallıkları ve Beyliklerinin kısmen bağımsız fakat çoğunlukla etraftaki büyük devletlere tabi veya yarı tabi devletler halinde yaşadıkları bu bölgelere, zaman zaman çeşitli isimler verilmiştir.
Asıl Ermenistan, Büyük Ermenistan ve Küçük Ermenistan olarak ikiye bölünmüş. Büyük Ermenistan 15, Küçük Ermenistan 3 vilayet olarak ayrılmıştır. Kilikya ise Sahil Kilikyası ve Dağlık Kilikya olarak iki kısımdan oluşturmuştur. Bu bölgeye zaman içinde verilen isimler çeşitlidir. Asuri’ce yüksek memleket anlamına gelen Urartu, Ibranice Ararat, Aramice Harminyap, Harmeni kelimleri kullanılmış. İlk defa MÖ 521 yılında Daryüs Kitabesinde Armeni (yukarı memleket) adını almıştır.
Batı dillerinde, bölgeye Armania adı verilmiş, bizde de Meşrutiyetten sonra Fransızca’dan tercüme edilerek, ilk defa Ahmet Cevdet Paşa tarafından Ermeni kelimesi kullanılmıştır. Ermeniler ise kendiler için Hayasdan Hay ismini kullanırlar. Ancak bütün bu isimler aslında bölgeye verilmiş coğrafi birer isimden ibarettir.