Hatay, 1939 yılında Türkiye’ye katılan bir ilimiz …

Hatay,
Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık (2018 verilerine göre, nüfusu 1.609.856 ) on üçüncü şehri. Hatay’ın doğusunda ve güneyinde Suriye, batısında Akdeniz, kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve Gaziantep bulunur. En önemli eski yerleşim yeridir. Hatay, ilk Tunç Çağından itibaren Akat Beyliği, Yamhad Krallığı, Hititlerin ve Mısır’ın egemenliğine girmiştir. Ardından Urartular, Asurlular ve Persler’in egemenliğine girdi. Kent MÖ 64 yılında Roma İmparatorluğu’na katılmış ve İmparatorluğun Suriye eyaletinin başkenti olmuştur. İslam ordusu tarafından fethedilmiş, Emevi ve Abbasi egemenliğinde kalmıştır. 1516 yılından sonra Osmanlı İmparatorluğuna geçmiş. Antakya, Asi Nehri ile Habib Neccar Dağı arasında bir şehirdi.

1938 yılında Seçimler ile oluşturulan Hatay Meclisi 2 Eylül 1938 tarihinde toplanarak bağımsız Hatay Cumhuriyeti’ni ilan etti. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen, Başbakanlığa ise Abdurrahman Melek seçildi. 23 Haziran 1939 tarihinde Hatay Devlet Meclisi, Türkiye Cumhuriyetine iltihak kararı almış ve 29 Haziran 1939 tarihinde Hatay adıyla bir vilayet olarak Türkiye’ye katılmıştır. 2012 yılında Hatay, Büyükşehir Belediyesi oldu.

Antakya, dinlerin, kültürlerin kardeşliğini simgeleyen, Musevi, Hıristiyan ve Müslüman toplumlarının yaşadığı bir kentimizdir. Kentte, aynı caddede üç semavi dinin, Habib-i Neccar Camii, Katolik Kilisesi ve Yahudi Sinagogu bulunmakta ve günün bazı saatlerinde ezan, çan ve hazzan sesleri birbirine karışır.

Hatay’ın 15 ilçesi vardır. Bunlar;
Altınözü, Antakya, Arsuz,
Belen,
Defne, Dörtyol,
Erzin,
Hassa,
İskenderun,
Kırıkhan, Kumlu,
Payas,
Reyhanlı,
Samandağ,
Yayladağı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.