Deve pancarı …

Kaldırayık,
Kaldirik, Kaydırık.
Kaydirik,
Zıbıdık, zıbıtık.
Hodan otu,
Ispıt,
Sığırdili.
Deve mancarı,
Deve pancarı.
Latince adı Trachystemon orientalis.

Yapraklarının sert tüyleri nedeni ile sığırdili de denilmektedir.
Boyabat yöresinde deve pancarına, kaldırayak ya da deve mancarı derler. Yemeği yapılırken önce haşlanır ve süzülür. Sonra yağda kavrulur. Haşlanmış olan kaldırayık oldukça kaygandır. Kaydirik adı da bu kayganlıktan gelmektedir. Pazara önce genç sürgünleri gelir. Bunlarda dal ve yaprak yoktur, çiçeklerde açmamıştır. En lezzetli kısımlar bu kalın ve etli kısımlardır. Daha sonra yapraklı ve uzun sapları olanları gelir. Yaprakları sert tüylüdür. Ayıklandıktan sonra yaprakları, çiçekleri, dalları ve sap kısımları doğranıp hafifçe haşlanır, suyu süzülür. Daha sonra yağda yumurta ile kavrulur. Kaldırayık Boyabat yöresinde böyle pişirilir.

Bazı yörelerde sap ve gövdelerinin turşusu da yapılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.