Milli Mücadele döneminde tabak ve deri işçilerinin, Balıkesir’i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ile boyayıp, keçi, koyun postu ve at kuyruklarıyla Tülütabak gösterisi,

Tülütabaklar,
Tülütabak, işgal altındaki şehrin o sıkıntılı dönemlerinde, keçi ve koyun postu, baca kurumu, çan, at ve manda kuyruğu ile bir değneğe sahip olan deri işçilerinin Yunan askerlerini kaçırmak için büründükleri korkutucu görünüşlerine verilen addır.

Milli Mücadele döneminde tabak ve deri işçilerinin, Balıkesir’i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ile boyayıp, keçi, koyun postu ve at kuyruklarıyla gösteri yaparlarmış. Tülütabak gösterisi, kentin kurtuluş günlerinin bir ritüeli olmuş.

Milli Mücadele döneminde, Balıkesir’i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için kendilerini baca kurumu ve soba isiyle boyayan, keçi, koyun postu, at kuyruğu, çan ve değneklerle korkutucu bir görünüme sokan debbağların (deri işçileri, tabak) hazırladıkları Tülütabak gösterisi bugüne kadar devam etmektedir. İşgalde düşmanın korkutmak için yapılan bu gösteri, her yıl 6 Eylül’de Balıkesir’in kurtuluşunun yıl dönümünde 94 yıldır şehirde yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.