Eskiden metil alkole verilen ad. ..

Adyaforetik,
Metil alkol,
Metanol.
Eskiden metil alkole verilen ad.
Metil alkol: CH3-OH (Metanol),
Metil alkol odun ve odun talaşının yüksek ısıda damıtılmasıyla elde edilir.
Metil alkol (Metanol), endüstriyel bir ürün olarak, kimyasal çözücü özelliğiyle boya, plastik sanayide ve ayrıca özellikle kış aylarında araçlarda donmayı önlemek için üretilmiş antifrizlerde kullanılmaktadır. Metil alkol (metanol) kesinlikle gıda maddelerinde katkı olarak kullanılması yasaktır. Ucuz olduğundan, bazen de yanlışlıkla sahte içki ve sahte kolonya yapımında etil alkol (etanol) yerine kullanıldığında zehirlenmelere sebep olmaktadır. Metil alkolün oksitlenmesiyle ise, toksik ürünler olan formaldehit ve formik asit açığa çıkmaktadır.

Etil alkol: CH3-CH2-OH (Etanol)
Özellikle üzüm olmak üzere elma, armut, erik gibi değişik meyveler, şeker pancarı , şeker kamışı ve mısır, arpa, pirinç gibi tahıllar, alkollü içeceklerde bulunan etil alkol üretiminde kullanılırlar. Bu besinlerde bulunan şekerler önce fermantasyonla (mayalanma) alkol, karbondioksit ve diğer ürünlere dönüştürülür, daha sonra distilasyonla (damıtma, saflaştırma) ile etil alkol elde edilir. Etil alkolün vücutta oksitlenmesiyle asetaldehit ve asetik asit (sirke asidi) açığa çıkıyor.
Bira %4-8, şarap % 9-14, rakı, votka, viski gibi içecekler ise %35-45 oranında etil alkol içerirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.