Yemeği yapılan otsu bir bitki …

Yemlik,
Yemlik otu.
Yemeği yapılan otsu bir bitki.
Otların padişahı yemlik otudur.
Yemlik otunun taze yeşil yaprakları ve havuca benzer kökleri tüketilir. İstiridye tadındadır. Yemlik bitkisi birçok farklı yöresel yemeklerde kullanılır. Özellikle cacıkta tercih edilir. Yemlik otu, oldukça şifalı bir bitkidir. Ancak yurdumuzda fazla bilinmemektedir.

Bitkinin yenilebilen köklerinde bulunan beyaz süte benzeyen sıvı cilde sürüldüğünde, sivilceleri yok edici etkiye sahiptir. İlkbaharda yağan yağmurların ardından yeşermeye başlar. Kırsal bölgelerde sevilerek tüketilir.

 

İskorçina familyasındandır. Demir ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir. Yemlik otu çiçeği sarı, pembe ve mor arası renklere sahiptir. Birçok hastalığa karşı tedavi edici etkisi ile dikkat çeken bitki, kendine has ekşimsi bir tada sahiptir.

Bitkinin kökünde, yaprağında ve çiçeğinde bulunan panzehir etkisi nedeniyle bazı yörelerde yılan sokmasına karşı yaprağın öz suyu uygulanır. İçeriğinde folik asit vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.