Tuzla terbiye edilmiş yeşil zeytin …

Çekişte,
Tuzla terbiye edilmiş yeşil zeytin.
Çekişte, Tuzla terbiye edilmiş yeşil zeytin.
Çekişte, tuzlu su ile tatlandırılmış çerez gibi yenen bir zeytindir.
Toplanan zeytinler, çekişte denilen bir usül ile kırılıp tuzlu su ile tatlandırılır. Taze toplanmış zeytin, bir tahtanın üzerinde çekiç, mermer, taş veya benzeri bir alet ile kırılır.

Kırarken etrafa yağ sıçramaması için tahtanızı bir poşetin içerisine alabilirsiniz. Zeytinleri kırdıktan sonra cam kavanozlara dolduralım. Hemen yemek istediğimiz kavanozu sade su ile dolduruyoruz. Bu suyu 1 hafta boyunca gün aşırı veya gündelik değiştiriyoruz. 1 hafta sonra tuzlu su hazırlıyoruz. Suyun tuzunu ayarlamak için yumurta ile test edebilirsiniz. Tuzlu su karışımında taze yumurta yüzeye çıkıyorsa tuzu iyi demektir. Limon tuzu için 1 litreye 1 tatlı kaşığı gibi düşünebiliriz. Tuzunu ayarladığımız suyu kavanoza boşaltıp bir gün veya bir gece beklettikten sonra sofraya koyabiliriz. Kavanoza kurulmuş zeytini, hemen yemek istemediğiniz kavanozları direk tuz ve limontuzlu karışım ile doldurup. yiyeceğimiz vakit tatlandırma işlemini bunlara da uyguluyoruz. Fakat bunlar 1 haftadan daha kısa bir sürede tatlanabilir. Günlük tadına bakarak kontrol edebiliriz. Zeytini her zaman natural sızma zeytinyağı, limon ve kekik (dağ kekiği) ilave ederek servis ediniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.