Orta Anadolu’ya özgü iri bir çoban köpeği cinsi …
Malaklı,
Orta Anadolu’ya özgü iri bir çoban köpeği cinsi.
Malaklı;
İri cüssesi kocaman kafasıyla bu köpeği görüpte korkmayacak adam yoktur. Mastiff şeklindeki ağzı ve vücut yapısı vardır. Malaklı ırkı aslında haddinden fazla iridir. Kangaldaki o çabukluk ve serilik malaklı ırkında bulunmaz. Çenesi bir hayli kuvvetlidir. Malaklı ırkının yetiştirildiği yer Aksaray’dır.
Türk Çoban Köpekleri;
Kangal; Köpekler arasında en korumacı en sadık olanıdır. Köpek Dövüşlerinde de kullanılan kangallar bilinçli üreticiler tarafından sadece sürü gütmek ve üretim amacıyla kullanılmaktadır.
Kangalların iki çeşidi vardır. Ak baş ve kara baş.
Malaklı, Orta Anadolu Çoban Köpeği;
Akbaş; En az kangal kadar ünlü olan akbaşlar sürü gütme işindede kangallar kadar iyidir. Oldukça iri ve kulakları kesildiğinde çok sert bir görüntü oluşturur. Merkezi Eskişehirdir.
Yörük Çoban Köpeği; Merkezi Denizli olan bu köpekler ırk olarak çok serttirler. O yüzden köylerde bekçilik için yaygınca kullanılırlar.
Gureghler, Boz Çoban Köpeği; Gerek yapı olarak gerek karakter olarak kangala da çok benzer. Merkezleri Konya Karapınar olan Bozlar ağız tipi,renk ve kafa yapısı olarak kangaldan ayrılırlar.
Karadeniz Dağ Köpeği; Karadeniz Çoban Köpeği sürü görevinde çok iyidir. Tüylü bir yapısı vardır. Karakteri kangal özelliklerini barındırır. Artvin, Rize, Ordu merkezlidir.
Kars Çoban Köpeği; Daha çok karadeniz dağ köpeğine benzer. Sürü görevinde başarılıdır. Kars merkezli köpeklerdir.
Türkiye’deki diğer köpek ırkları ve özellikleri;
Kopoy,
Bu ırk, barak ve köse barakla birlikte, avcılıkta kullanılıyor.
Trabzon Zerdavası,
Karadeniz Bölgesi’nde Giresun ve Trabzon civarında yetiştirilir. Avının peşini asla bırakmayan çok sert ve inatçı özelliklere sahip bir köpek.
Barak,
Tüylü av köpeklerine verilen ad.
Tonya Finosu (Kobi),
Köpek sınıfları içinde yer alan Spitz tipindeki köpeklere benzer morfolojik yapıya sahiptir.
Yöresel bir tiptir. Bazı bölgelerde Kobi olarak da adlandırılır. Sahibinin canlı ya da cansız varlıklarını bekleme görevi yapmaktadır. Sadece beyaz post rengi görülmektedir. Oyuncu, enerjik ve özellikle çocuklara karşı dost canlısı bir köpektir.
Çatal Burun,
Yurtışında Turkish Pointer olarak tanınır. İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Tarsus Belediyesi ile koordineli çalışmalar neticesinde Türkiye’deki orijinale en yakın örnekleri tespit edilip toplanarak bir damızlık kolonisi oluşturulmuştur. Çatalburunlar oldukça sevecen, sahiplerinin sözünden çıkmayan itaatkar köpeklerdir.
Türk Tazısı,
Türkiye’deki köpek ırkları içinde en az nüfusa bu ırk sahiptir. Bu ırkın atalarının Kırgız tazısı olduğu sanılmaktadır. Orta Asya’dan Anadolu’ya yapılan göçler esansında getirildiklerine inanılmaktadır. İran Saluki Tazısı’na benzerler. Ama ondan daha iridir. Nadir rastlanan bir türdür. Koku alma ve görme duyuları son derece iyi gelişmiştir. Türk Tazısı, bıldırcın, keklik, tavşan ve tilki avının yapıldığı, Orta ve Güney Anadolu’nun sulak yörelerinde bulunur.