Diyarbakır’a özgü, kıyma ve bulgurla yapılan bir tür köfte …

Lepik,
Diyarbakır’a özgü, kıyma ve bulgurla yapılan bir tür köfte.
Bulgurdan yapılan yassı bir köfte.
Diyarbakır yöresine özgü bir tür bulgurlu köfte.
Kıyma ve bulgurla yapılan sulu köfteye, Topalak denir.
Lepik Yapılışı;
Malzemeler;
500 gr kuzu dana karışık kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet soğan
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
1 yemek kaşığı köfte harcı
1, 5 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pulbiber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı dolusu kuru reyhan

Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
2, 5 su bardağı su

Soğanlar incecik doğranır .Yoğurma kabına alınır. Bulgurlar hariç bütün malzemeler yoğurma kabına alınır yoğurulur. Malzemeler iç içe geçince bulgurlar eklenir 8-10 dakika yoğurulur. Yoğurma aşamasında el su ile ıslatılır. Köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Yuvarlak yassı şekil verilerek tencereye dizilir.

Başka bir kaba yağlar koyulur, eriyince salça eklenerek kavrulur. Su eklenir kaynayınca ocaktan alınır ve köftelerin üzerine dökülür. Hazırlanan sos köftelerin üzerine çıkacak kadar olmalıdır. Orta ateşte bulgurlar şişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Servis tabağına alınır tenceredeki sostan köftelerin üzerine gezdilir. Sıcak olarak üzerine tereyağ da eklenerek servis edilir.

Başka bir köfte, ekşili sulu köfte;
Nardanaşı,
Ekşili Sulu Köfte.
Malzemeler;
Köftesi için:
350 gr. dana kıyma
1 adet soğan
1 su bardağı ince bulgur
1 çorba kaşığı kuru reyhan
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber

Suyu için:
2,5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet soğan
7 su bardağı kaynar su
Yarım çay bardağı nar ekşisi
1 çorba kaşığı karabiber
3 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:
Köftesi için 1 adet soğan rendeleyin. Tüm köfte malzemelerini karıştırıp yoğurun. Misket şeklinde yuvarlayın. Daha sonra 1 adet daha soğanı iri rendeleyin.Yağ ile birlikte soğanı kavurun. Salça ve su ekleyip kaynatın. Karıştırarak nar ekşisini, baharatları ve köfteleri ilave edip, yaklaşık 20-25 dakika daha pişirin. Afiyet olsun.

Diyarbakır mutfak sözlüğü;
Acur: Ufak ve tombul bir çeşit salatalık
Akbandur: Yemeği yapılan bir çeşit sebze
Alalo: Hindi
Alüce: Yeşil Erik
Azizo Kavunu: Küçük, tatlı ve kokulu bir kavun çeşidi.
Babaganuç: Patlıcan ezmesi
Bakraç: Kova
Bastık: Pestil
Batlican: Patlıcan
Batof otu: Dağda yetişen bir bitki
Bekmez: Pekmez
Belloğ: Mercimek Köfte
Cücük: Soğanın iç kısmı
Çakala: Çağla
Çelem: Şalgam
Çömçe: Kepçe
Çömlek: Toprak pişirme kabı
Çükündür: Şeker Pancarı
Devşevit: Ekmek Helvası
Dibek: Kahve Dövmeye Yarayan Havan
Döğme /Yarma: Kırılmış Buğday
Eşbabiye: Kayısı Hoşafı
Eşkene: Et Suyu
Frengi: Domates
Güğüm: Bakır kap
Habene: Su Testisi
Habenisk: Yeşil Mercimek Çorbası
Halburhurma: Diyarbakır’a ait şerbetli bir tatlı
Hılorik: Ekşili Köfte
Hırçikli Meftune: Kurutulmuş patlıcan koçanlarıyla yapılan ekşili bir yemek
Kalbur: Süzgeç
Karahübür: Siyah dut
Kastal: Çeşme
Kayganak: Yağda pişirilen yumurtaya pekmez dökülmesiyle yapılan bir ara öğün
Kenger: Yemeği yapılan dikenli bir sebze
Kıtti: Salatalık tadında bir sebze
Kibe: İşkembe
Kibekudur: Naneli Bulgur Pilavı
Kurut: Yoğurdun çeşitli işlemlerden geçerek kurutulmasıdır.
Kuşkana: Tencere
Künci: Susam
Kürt Mustafa: Naneli Pirinçli Yoğurt Çorbası
Lavaş: İnce yufka ekmeği
Lebeni: Dövmeyle yapılan bir çeşit yoğurt çorbası
Lepik: Bulgurdan yapılan yassı bir köfte
Lebzuniye: Badem ezmesi
Menengiç: Süte karıştırılarak kahvesi yapılan bir çeşit baharat.
Mukaşer: Kırık nohut
Mumbar: Dolma yapılan ince bağırsak
Murtuğa: Unun yağda kavrulmasıyla yapılan kahvaltılık
Meftune: Sumakla yapılan ekşili yemek
Nergizleme: Patates, yumurta ve yeşil soğanla yapılan bir tür ara öğün yemeği
Nıkra: Büyük kazan
Okçur: Kabuğu soyularak yenen ince uzun hafif ekşimsi bir bitki
Patile: Börek
Pırpırım: Semizotu
Pürçikli: Havuç
Sahan: Servis tabağı
Sıtıl: Bakırdan yapılan kulplu kova
Sini: Tepsi
Sükre: Bakır kase
Şırdan: İçine pastırma doldurulan zar
Teşt: Hamur yoğurma kabı
Tırşik: Güveç
Torak: Çökelek
Örok: Kızartılmış bulgur köftesi
Dut : Tut
Zahre: Zahire, kullanılmak üzere saklanan tahıl.
Zahter: Birçok baharatın ve leblebinin toz haline getirilmesiyle yapılan kahvaltılık.
Zingil: Şerbetli bir tatlı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.