Jerez, İspanya’ da üretilen ünlü bir beyaz şarap…

Jerez,
İspanyollar’ın dünya şarap piyasasına sundukları çerez şarapların en önemlisi Sherry (Şeri)’ dir.
Ününü İspanya dışında kazanmış, yüksek alkollü, özel bir şaraptır.

Adını İspanya`nın Cadiz şehri yakınlarındaki Jerez bölgesinden alır. Jerez de la Frontera ve Sanlucar de Barmeda alt bölge bağlarından gelen üzümlerle üretiliyor.

Endülüs Emevileri’nin İspanya’da hakim oldukları dönemde Araplar Jerez’i, Arapça Sherris-Sherisch olarak adlandırmışlar. Latince ise Jerez bölgesi Xres Sherry adını literatüre yerleştirmişler. Sherry`nin tarihi 3 bin yıl öncesine kadar uzanıyor.

Sherry üretiminin bir diğer özelliği ise üretimin İspanyada Bodega adı verilen büyük şarap evlerinde, Solera adı verilen, üst üste beş sıradan oluşan fıçılarda olgunlaştırma işlemi geçirmesidir. Üretiminde Palomino Fino, Palomino Jerez ve Pedro Ximenez, Moscatel üzümleri kullanılır.

Cream Sherry:
İngiltere ve Avrupa’da tanınan Sherry tiplerindendir. İspanya`da üretilip Bristol`de tatlandırılır. İngiliz publarının vazgeçilmez şarabıdır.

Tiopepe:
Dry sock ve Double century olarak piyasaya sunulan bu tip şaraplar dömi sek yapıdadırlar.

Sherry türleri;
Sek olanlar
Fino
Amontillado
Oloroso
Palo Cortado

Tatlı olanlar;
Pedro Ximenez
Moscatel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.