Ahmediye, Gümüşhane-Erzincan karayolunda bir dağ geçidi …

Ahmediye,
Ahmediye Geçidi,
Erzincan – Gümüşhane D885 karayolu üzerinde bulunur. Geçit zirvesi Erzincan il sınırlarında ve 2120 metrededir. Zirve, Erzincan’a 26 km mesafedeyken Kelkit’e 44 km mesafededir. Erzincan’dan çıkınca Yalnızbağ Köyündedir. Yalnızbağ Köyünden itibaren zirvede ki Ahmetli Köyüne kadar olan 16 km lik yol üzerinde sadece bir adet çeşme bulunur.

Erzincan yönünden çıkışlarda ara ara soluklanacak düzlükler mevcuttur. Bu düzlüklerin ilaç gibi geldiğini söyleyebilirim. 16 km rampa sonunda zirveye ulaşılır. Kış dönemlerinde yoğun kar yağışı alması dolayısı ile yol ara ara kısa süreli olarak kapanmaktadır.
Zirveden sonra Kelkit yönüne doğru 3-4 km’lik sert bir iniş bulunur. Ardından ise yol Kelkit’e doğru eğim az olmakla birlikte iniş devam eder. Bu 3-4 km’lik yol, tersi yönden çıkıldığında yine zorluk derecesi yüksek bir yoldur. Ancak kısa olması dolayısı ile fazla rahatsız etmez.
Geçit, ismini zirvede bulunan Ahmetli Köyünden alır. Zirvede 1-2 km kadar bir düzlük vardır.
Erzincan’ı Gümüşhane, Trabzon ve Bayburt’a bağlayan yol üstündedir.

Pöske,
Kelkit-Erzincan arasındaki 2 bin 120 rakımlı Pöske Dağı geçidi.

Vavuk,
Gümüşhane-Bayburt karayolunda bir dağ ve geçit.

Sakaltutan,
Erzincan-Refahiye Karayolunda Bir Dağ Geçidi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.