Osmanlı İmparatorluğu’nun onuncu padişahı ve 89. İslam Halifesi Kanuni Sultan Süleyman’ın ikinci karısı, sultan …

Hürrem Sultan,
Haseki Sultan.
Osmanlı, خُرَّم خاصيكي سلطان ,
Alexandra Lisowska, La Rossa,
D. 1506 – Rutenya, Lehistan – Ö. 1558 – İstanbul,
Roksolan, Rossa,
Roxelana, Roxelane, Roxolena,
Ruziac,
Ruslana,

Lehistan Krallığı’nın sınırları içerisinde Rutenya’da doğdu. Tatar akıncılar tarafından 1520 tarihinde Rohatyn’den kaçırılmış, Kırım Hanı’nın himayesine girmiş ve daha sonra Osmanlı sarayına sunulmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu’nun onuncu padişahı ve 89. İslam Halifesi Kanuni Sultan Süleyman’ın karısıdır. Padişah II. Selim, Şehzade Mehmed, Mihrimah Sultan Şehzade Abdullah, Şehzade Bayezid, Şehzade Cihangir’ in anneleri olan Ruslana Sultan 52 yaşında öldü.

O dönemin Avrupa elçileri tarafından Hürrem Sultanın kızıl saçlı, yeşil gözlü ve beyaz tenli olduğu anlatılmıştır. Ukrayna soyundan olan doğu slav Roksolana, renkli hayatı ile efsaneleşmiş, entrikaları, zekası, cesareti ve ihtiraslarıyla ün salmıştır. Siyasette ve devlet işlerinde aktif rol oynamış Osmanlı Tarihinin en güçlü ve en etkili kadınlarındandır.
Hürrem Sultan, sarayda zekası ve becerisi ile padişahın dikkatini çekerek hareme girmiş. Padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Mahidevran ile rekabet etmiş. Padişahın tercihi şayanı olmuş ve gözden düşen Mahidevran Sultan, 1533 yılında Manisa Valiliği’ne atanan oğlu veliaht Şehzade Mustafa’nın yanına gönderilmiş. Hürrem Sultan, onun yerini almış.

Kanuni’nin annesinin ölümünden sonra sarayın en ileri gelen kadını olmuştur.

Kanuni’den sonra veliaht Şehzade Mustafa’nın tahta çıkacağından korkan Hürrem sultan, Kanuni’nin yakın arkadaşı ve danışmanı olan Sadrazam Pargalı İbrahim Paşayı uyurken boğdurmuştur. Şehzade Mustafa’yı babasının gözünden düşürmek için kızı ve damadı Rüstem Paşa yardımı ile komplo kurmuş. Şehzade Mustafa ve 7 yaşındaki oğlu Mehmet, Kanuni’nin emriyle idam edilmiş. Hürrem Sultanın en büyük oğlu Şehzade Mehmed tahta çıkamadan öldü.

Şehzade Cihangir Sultan, Şehzade Mustafa Sultan’ın boğduruluşuna olan üzüntüsü ile kalp krizi geçirdi ve öldü. Şehzade Beyazıd, Kanuni Sultan Süleyman’a isyan etti. Sonra İran’a kaçtı. İran’a sığınan şehzade Şah tarafından zindana attırıldı ve zindanda öldürüldü. Tek şehzade Selim kalmış ve sarhoş lakabı ile anılan II.Selim, 1556 yılında tahta çıkmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.