Kapadokya yöresine özgü kuru fasulyeli börek …
Fasulnik,
Grafkoranik,
Kapadokya yöresine özgü kuru fasulyeli börek.
Kuru fasulyeli börek yapılışı;
Malzemeler;
4 yufka
2 yumurta
40 gr tereyağı
1 su bardağı ılık süt
1 soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı haşlanmış fasulye
2 domates
Kırmızı pul biber
Karabiber
Tuz
Yapılışı;
Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri küp şeklinde doğrayıp ekleyin ve 2 dakika soteleyin. Haşlanmış fasulyeyi ilave edip tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyip harmanlayın. Yuvarlak bir tepsiyi tereyağı ile yağlayın. Tereyağını eritin. Süt ve yumurtayı ekleyip çırpın. Bir yufkayı kenarları sarkacak şekilde tepsiye yayın. İki yufkayı fırında hafif kurutun. İri parçalara bölerek yarısını yufkanın üzerine yerleştirin. Sütlü harç ile ıslatın. Fasulyeli karışımın yarısını yayın. Tekrar kurutulmuş yufkaları yerleştirip ıslatın ve kalan fasulyeyi ekleyin. Son yufkayı üzerine büzerek yerleştirin. Kenarlardan sarkan yufkayı üzerine kapatın. Fırça yardımıyla sütlü harçtan sürün. Küçük tereyağı parçalarını üzerine serpip 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Kapadokya yemeklerinden bazıları şunlardır;
Sızgıt,
Dana eti, koyun eti ve kuyruk yağı ya da böbrek yağı karışımı ile hazırlanan sızgıtı hazırlarken et ve yağ ayrı şekilde kavrulur ve sonrasında karıştırılır. Sızgıt, bölgenin sevilen lezzetleri arasında yer alır.
Ağpakla,
Kapadokya bölgesinde kuru fasulyeye ağpakla denilir. Beyaz fasulye, kemikli et ve yağ karışımı bir çömleğe yerleştirilir. Bu çömlek yufka ekmeğinin piştiği tandıra gömülür ve burada 3 ila 4 saat boyunca pişmeye bırakılır.
Dolaz,
Yumurta ve un su ya da süt ile karıştırılarak yağda kavrulur. Servis edilirken de üzerine bal ya da şeker kestirmesi dökülür.
Dıvıl,
Geleneksel Kapadokya yemeklerinden bir tanesi olan dıvıl, haşlanmış patatesin bulgur ile yoğrularak küçük köfteler haline getirilmesi ile hazırlanır. Bu köfteler yağda kızartılarak servise hazır hale getirilir.
Gendime,
Salça, soğan ve tereyağı kavrulduktan sonra içine yarma eklenir. Bu esnada kurutulmuş kemik çömleğin altına koyulur. Sonrasında üstüne kavrulmuş yarma ve su eklenir. Bu yemek de tandırda pişen yemekler arasındadır.
Testi Kebabı,
Doğranan kuş başı etler, karabiber, domates, sarımsak, sivri biberle harmanlanarak testinin içine yerleştirilir. Üzerine tereyağı döküldükten sonra testinin ağzı hamurla kapatılır. Sonra testi ateşin üstünde 2 saat bekletilir. En sonunda kırılarak içindeki muhteşem lezzet açılıp yenmeye başlanır. Kapadokya yemekleri içinde en meşhurlardandır.
Çömlek Fasulyesi,
Kuru fasulye, odun ateşinde haşladıktan sonra doğranmış etlerle birlikte bir çömleğin içine konur. Üzerine su dökülür. Önce kısa bir süre közde pişirilir, sonrasında soğan ve salça ilave ettikten sonra da tekrar pişirilir.
Düğü çorbası:
Düğü adı verilen ince bulgur ile yapılır. Tereyağı ve salça kavrulduktan sonra su ilave edilir ve içine düğü atılır.
Sütlü çorba,
Kaynatılan bulgura süt ilave edilerek hazırlanır. Çok sık tüketilen Kapadokya yemeği turistlerin de beğenisini kazanmaktadır.
Nohutlu yahni,
Koyun eti soğanla birlikte kavrulur. Malzemeler nohutla birlikte çömleğe konur. Su ve salça ilave edildikten sonra tandırda pişmeye bırakılır.
Kayısı dolması,
Çömlekte yapılan kayısı dolmasında parça etler ve tatlı kayısı kullanılır. Piştikten sonra servis edilir. Zor yapılan Kapadokya yemekleri içinde yer alır.
Ayva dolması,
Ayvaların içi oyulduktan sonra düğü ve kıyma karışımı ile doldurulur. Tepsiye yerleştirilir. Üzerine su ve pekmez dökülür.
Kesme çorbası
Patates çorbası
Ağpakla
Soğanlama
Çanak
Dolaz
Nevşehir tavası
Zerdi pilavı
Sızgıt
Kömbe
Bulama
Aside
Kayısılı Yahni,
Ayvalı Et,
Üzüm Çorbası,
Ferik Elması Dolması
Bulgur çorbası,
Peravu (bir tür peynirli mantı)