Erzincan yöresine özgü, çeşitli otlarla hazırlanan bir baharat. ..

Zetirin,
Erzincan yöresine özgü, çeşitli otlarla hazırlanan bir baharat.
Bu baharata, Kemaliye yöresinde zetrin deniyor.

Mart-Kasım ayları arasında yaklaşık 100 farklı bitki toplanıp kurutularak zetirin adındaki baharat yapılıyor.

Malzemeler:
Zetrin otu,
Salatalık kabuğu,
Körpe fasulye yaprağı,
Bol miktarda körpe dut yaprağı,
Dolmalık kabak çiçeği,
Ayva yaprağı,
Erik yaprağı,
Hafifçe kavrulmuş ve dövülmüş kavun karpuz çekirdeği,
Tuz,
Kavrulmuş ceviz içi,

Yapılışı:
Tüm bu yapraklar kurutularak taş dibeklerde iyice dövülür, elenir ve böylece zetrin tozu elde edilmiş olur. Sonra iyice dövülmüş ceviz ilave edilir. Islatılmış çıtır çıtır Eğin ekmeklerinin üzerine, dökülerek yenebilir. Ayrıca haşlanmış patatesle, köftelere ve gödene baharat olarak katılır. Hoş bir baharat türüdür.

Zetrin,
Kemaliye yçresinde özel olarak üretilen doğadaki yüzlerce çeşit bitkinin yaprak, çiçek, gövde, kök ve çekirdek gibi kısımlarından değişik mevsimlerde özel olarak toplanıp kurutulduktan sonra taş dibeklerde dövülerek elde edilen bir baharat.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.