Bira üretimindeki işlemlerinden biri …

Malt,

Bira üretimindeki dört aşama;
1. Malt Yapımı
2. Mayşeleme (şekerleme) işlemi.
3. Kaynatma
4. Mayalandırma
4.1 Üst Mayalandırma Yöntemi
4.2 Alt Mayalandırma Yöntemi
5. Dinlendirme
6. Dolum ve Pastörizasyon

Bira;
Bira insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir.

Arkeolojik araştırmalara göre ilk kez MÖ 10000 yılı civarında Ortadoğu’da muhtemelen tesadüf sonucu, buğday çorbasının mayalanması ile keşfedildi.

Türkiye’de modern bira üretim tekniği ile imalata başlamış olan ilk bira üretim tesisi Bomonti’ dir. İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından 1890 senesinde Feriköy’de kurulan fabrika, 1938 yılında Tekel’e geçmiştir.

Mayalandırılarak üretilir.
Alkol miktarı %3-6 arasında fakat yüksek alkollü biralarda bu oran %8-12’lere varabilir.
Ana maddeleri arpa maltı, şerbetçiotu, su ve bira mayasıdır.
Karbondioksit içerir.
Soğuk içilir.
Bira berrak olmalı, kendisine has tat ve kokuyu taşımalıdır.
Birada kalite yönünden berraklık, renk, tat ve koku büyük önem taşır.

Biranın Üretim Aşamaları;

  • Malt Yapımı
  • Mayşeleme
  • Kaynatma
  • Mayalandırma (Üst Mayalandırma Yöntemi – Alt Mayalandırma Yöntemi)
  • Dinlendirme
  • Dolum ve Pastörizasyon

Bira tipleri genel olarak Ale ve Lager olarak ikiye ayrılmaktadır.
Ale tipi biralar üst fermantasyon, Lager tipi biralar ise alt fermantasyon biralarıdır.

Alt fermantasyon biraları:
Pilsen:
Kolay içimli , açık renkli, şerbetçiotundan gelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir. Açık renkli ve şerbetçiotu kokusu, tadı hissedilir.

Lager:
Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen’e göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir. Lager biralar adını Almanca “stoklama” anlamına gelen “Lagern” kelimesinden almaktadır.

Koyu renkli bira:
Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

Festival birası:
Almanya’da özellikle Ekim ayında düzenlenen Bira Festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.

Backbier:
Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, özellikle Almanya’da Mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.

Alkolsüz bira:
Doğal yoldan oluşan alkolün belirli prosesler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir

Üst fermantasyon biraları;
Ale:
Ale ismi birçok farklı karakterde genellikle koyu renkli bir dizi İngiliz bira tipi için kullanılan genel bir tanımlamadır. Pale, Bitter, Mild ve Scotch olarak çeşitleri mevcuttur.

Hefeweizen (Mayalı Buğday Birası):
Miktar olarak en az %50 oranında buğday maltı kullanılarak üretilen, Almanya’nın özellikle Bavyera eyaletinde popüler olan bir bira tipidir.

Kristallweizen (Filtre Edilmiş Buğday Birası):
Hefeweizen olarak yukarıda belirtilen biraya benzer hammadde kullanılarak, filtrasyon sonrası mayanın uzaklaştırıldığı bir bira tipidir.

Altbier:
Koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.

Kölsch:
Açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip, özellikle Almanya’nın Köln şehrinde popüler olan bira tipidir.

Stout:
Siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır.

Porter:
Porter da Stout benzeri koyu renkli, bazı çeşitleri %9 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.