İri taneli bezelye …

Araka,
Rumca arak,

İri taneli bezelye.
Bir çeşit bezelye.
Bezelye (Pisum sativum).

Bezelyenin ana vatanı Batı Asya ve Avrupadır. Ama dünyanın bir çok yerinde eski çağlardan beri yetiştirilir.Baklagillerden (Fabaceae) Bezelye bitkisi, Bahçe bezelyesi veya Sırık bezelyesi, Tarla bezelyesi isimleriyle bilinen bir yıllık otsu bitkilerdir.

Bitkinin ekimi Mart ve Haziran ayları arasında yapılabilir. Bezelye tohumları 40-50 cm. sıra ile 5-8 cm. den fazla aralıkla, yüzeyden 3-4 cm. derine ekilir. 10 gün sonra fideler çıkmaya başlar ve yaklaşık 60 gün sonrada bezelyeler toplanır.

Boyları 30-40 cm, yeşil yapraklı ve çiçekleri karışık renklidir. Taneleri basık ve renkleri esmer kül rengi veya yeşil renkli olup lekelidir.

Bahçe, sırık bezelyesi, gövdesindeki tutucu sülüklerle tutunan tırmanıcı bir bitkidir. Boyları 70-90 cm. olup, taneleri beyaz, sarı ve yeşil renklidir. Bazı bezelyeler de parşömen denilen sert tabaka olmayıp, Sultani bezelye veya yaprak bezelyeler, tane yapmayıp kabuğuyla birlikte yenilir. Başka bir türde taneleri iri olan yani araka bezelyesidir.

Bezelye nişasta, lif, antioksidan, carotene ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Konservesi yapılan Bezelye taneleri, kansızlığı giderir. Pekliğe iyi gelir. Rivayete göre kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu bilinir.

Başka bir tüketim şekli ise kurutulmuş bezelyeden un yapılarak çorba ve yemek yapımında kullanılır. Hayvan yemi olarak da kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.