Yahudilerin gönüllü olarak ya da zorla yerleştikleri kent dışındaki yer…

Getto,
Geto,

Venedik’ te 1516 yılında oluşturulan, şehrin Yahudilerini içinde yaşamaya zorladıkları bir Yahudi mahallesinin adından Getto terimi gelmektedir.
Avusturya İmparatoru V. Charles ve adar çeşitli yetkililer, XVI. ve XVII. y üzyıllarda Yahudiler için Frankfurt, Roma, Prag ve diğer şehirlerde gettolar oluşturma emri verdiler.

Bir kentin herhangi bir azınlıkça yerleşilen bölümüne genel olarak Getto ya da Geto denir. İbranice kökenli bu sözcük özelde Almanya ve Doğu Avrupa şehirlerinde eskiden Yahudilere ayrılan sonra da Yahudi semtlerine verilen bir addır. Genelde kötü koşulların hakim olduğu bölgeler için kullanılır.

Günümüzde ise özellikle ABD’ de zenci mahallelerinden oluşan getto yerleşim alanı vardır.

II. Dünya Savaşı sırasında gettolar, Almanların kentsel bazen de bölgesel Yahudi nüfusunu bir araya topladıkları ve onları sefil koşullarda yaşamaya zorladıkları, genellikle dışarıya kapalı olan şehir semtleriydi.

Gettolar, Yahudileri Yahudi olmayan nüfustan ve diğer Yahudi topluluklarından ayırarak soyutladılar. Almanlar sadece Alman işgali ve ilhakı altındaki Polonya’ ya ve Sovyetler Birliği’ ne az 1.000 getto kurdu. Alman işgal yetkilileri Polonya’da ilk gettoyu Piotrków Trybunalski’de Ekim 1939 yılında kurdu.

Üç tip getto vardı: kapalı gettolar, açık gettolar ve imha gettoları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.