Nezleye verilen bir ad…


İngin,

Nezle,
Burun akması, aksırma ile beliren hastalık,

Engi (Halk dilinde).
Nezleye verilen bir ad.
Nevazil,
Zükam,
Dumağı,
Tumağı,
Çaputlama,
Nazile,

Arapça, nezle, ( نازله ).
İnmiş. Sıkıntı. Zükâm,
Arapça soğuk algınlığı, [ زکام ]

Soğuk alma,

Rusça: nasmork
İngilizce: flue Grip.
İngilizce: common cold,(soğuk algınlığı)

Arapça, nuzul, (ﻧﺰﻟﻪ)
Nuzul kelimesi, aşağı inmek anlamındadır. Buradan türetilen nezle kelimesi arapçadır.
Daha ziyade soğuk algınlığında ortaya çıkan ve burun akması şeklinde kendini gösteren, virüslere bağlı yukarı solunum yolları hastalığı, zükam.

Nezle;
Nazofarenjit, rinofarenjit, akut koriza ya da soğuk algınlığı olarak bilinir. Vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntıdır. Nezlenin tedavisi yoktur, ancak semptomlar tedavi edilebilir. Üst solunum sisteminde oluşur. Çok kolay yayılan ve daha ziyade burnu etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı (rinore) ve ateş ile görülür. Hastalık bir haftada ya da yedi günde geçer.

Nezle en çok burnu, farenjit boğazı ve sinüzit sinüsleri etkiler. Enfeksiyondan korunmak için başlıca yöntem elleri yıkamaktır. Bazı bulgular maske takmanın da faydalı olduğunu göstermektedir.
Ortalama bir yetişkin insan yılda iki ya da üç kez nezle olur. Ortalama bir çocuk yılda 6-12 kez nezleye yakalanır. Antik çağlardan beri insanlarda nezle görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.