Güney Amerika’da yaşayan bir yük hayvanı…
Lama,
Lama glama.
Lama, geviş getirenlerden, Güney Amerika’nın dağlık bölgelerinde yaşayan, yük hayvanı olarak kullanılan, karadan aka kadar türlü renklerde olabilen, tüyleri uzun, boyu yüksek ve boynu uzun bir hayvandır.
Çift parmaklılar (Artiodactyla) takımının, devegiller (Camelidae) familyasındandır. Deveden daha küçük ve hörgücü olmayan, yük hayvanı olarak kullanılan bir hayvandır.
Renkleri karadan beyaza kadar çok çeşitlidir. Güney Amerika’da yaşayan uzun tüylü, bir tür hayvandır. Lamaların, yalnız erkeği üç yaşından itibaren yük hayvanı olarak kullanılır.
İnkalar zamanından beri insanlar, hayvanın etini yer, yünü sayesinde ısınır, derisiyle kendine ayakkabı yapar, mum yapımında kullandığı yağıyla aydınlanırlar. Lamanın tüyleri bükülerek ip haline getirilerek çeşitli amaçlarla kullanılır. Hayvanın dışkısı kurutularak yakıt olarak kullanılır.
Çiftçiler hayvanın sırtına ancak hafif yükler yüklerler, yününü kumaş dokumakta kullanır. Eti yenilir. Lamanın eti şeritler halinde kesilerek güneşte kurutarak tüketilir.
İnkalar, dinsel törenlerde en değerli kurbanlık hayvan olarak yalnız erkek lama keserler. Dişi lamaları öldürmek yasaktır. İspanyollar lamaya Peruluların koyunu gözüyle bakmışlardır.