“Şellak” da denilen ve cilacılıkta kullanılan hayvansal reçine …

Gomalak,
(Fr. gomme-laque).
Şellak, (Schellack),
Shellac,
Gomalak,
Goma Laca,
Lak,

Mobilya cilası ve zamk yapımında kullanılan, alkolde eriyen bir tür hayvansal reçine.

Bir böceğin bitkiyi sokması ile oluşan, verniklerde, cilalama maddelerinde, mühürleme mumlarında ve fişeklerde kullanılan yaklaşık %30 aleuritik asit, %35-38 reçine asitleri karışımı içeren saflaştırılmış reçineli sıvı, Lak.

Gomalak, diğer adıyla Şellak sarı-kahverengi, ince pulcuklu yapıda olan doğal bir reçinedir. Hindistan ve Birmanya’da akasya cinsi bir ağacın ka­buklarına yapışarak yaşayan, Latin­ce Laccijer İacca (Coccuslaca) adını alan lak böceğinin salgısından oluşur. Lak böcekleri kanatlı ve küçük hayvanlardır. Yapıştıkları ağacın kabuklarını delerek, soymuk borular için­den geçen özsuyunu emerler. Binlercesinin üst üste yapışması ile kendilerini düş­manlardan korumak için bu goma­lak adlı maddeyi salgılarlar. Ağaçların kabuk­ları zaman zaman kazınarak bu madde alınır. Gomalak, termoplastik bir maddedir ve alkolde (Etanol) çö­zünür. Çözelti yüzeye sürüldükten sonra al­kol uçunca, geriye kalan reçine tabakası sürüldüğü yere cilalı bir görünüm kazandı­rır. Bu nedenle gomalaktaki alkollü (çoğun­lukla mavi ispirtodaki) çözelti mobilya cilası olarak kullanılır. Fakat bu cila suya dayanıklı değildir. Gomalak kalıplanmadan önce bazı termoplastikler içine yardımcı bir dolgu maddesi konur. Bu kulla­nış biçimi ile gomalaktan mühür mumu, türlü yalıtkan eşya ve plak yapılır. Bazı boyalara ve laklara da karış­tırılır.

Gomalak, eskimiş tahtalara yeniden hayat veren bir tür ciladır. Kullanıma hazır birçok sıvı gomalak bulunmasına rağmen, gomalak pullarından sıvı gomalak hazırlamak da çok kolay bir işlemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.