Mutancana’ya benzeyen, Edirne’ye ait olan bir Osmanlı yemeği ..
Zirva,
Zirva yemeği,
Mutancana isimli yemeğe büyük benzerlik gösteren kuzu eti ve meyveler ile yapılan bir yemek. Kuşbaşı kuzu eti ve meyveler ile hazırlanan bu yemek hem Osmanlı mutfağını hem de Mevlevi mutfağını çağrıştırıyor.
Malzemeler;
500 gr kuzu eti (Kuşbaşı),
200 gr badem,
1 küçük salkım üzüm,
100 ml bal,
10 kuru kayısı,
2 kuru incir,
3 kuru kara erik,
Tuz,
Yapılışı;
Kuşbaşı, kuzu eti ile yapılır. Etleri küçük kuşbaşı kesin, 3 yemek kaşığı su ilave edip ateşin üzerinde etin rengi değişene kadar pişirin. Etlerin rengi dönünce yarım su bardağı su ilave edin. Piştikten sonra tuzunu ekleyin. Isıtılmış balı, soyulmuş ve az haşlanmış bademi, ince doğranmış, az haşlanmış kayısıyı, soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış üzümü, soyulmuş eriği ete katın. Yemeği, helmeleneninceye kadar ateşin üstünde karıştırın. Yaklaşık 2 saat civarında pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
İçinde kuru erik, kuru incir, kayısı, üzüm gibi birtakım meyveler olan bu yemeğin en güzel özelliği ramazanda yapılmasıdır. Ramazan’da imarethanelerde dağıtılır.