Hekimlikte kullanılan ıtırlı bir bitki…

Tarhun,
(Artemisia dracunculus, Tarragon, Estragon.)
Betel,
Kafuru,

Tarhun baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişir. Boyu 120-150 cm.’dir. Yaprakları 2-8 cm. uzunluğunda, 2-10 mm genişliğindedir.Keskin ama hoş kokulu, dayanıklı çokyıllık çalımsı bitkidir.

Tarhunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden zengindir. Kökeni Sibirya’dır, buradan tüm Avrasya’ya yayılmıştır. En çok Fransız yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Ülkemizde kesme çorbası, salata gibi yemeklere katılır.

Tarkhun isimli gazlı bir içeceğe tat vermesi için Gürcistan, Ermenistan ve Rusya’ da da kullanılır. İştah açıcı, sindirim sindirimi kolaylaştıran ve idrar söktürücü özelliği vardır. Antiseptik özelliğine ilaveten adet düzenleyici, kramp giderici, güçlendirici tonik etkisi vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.