“Gıranyoz, Sarıağız” gibi adlar da verilen bir balık …

Lut,
Sarıağız,
Gıranyoz – Granyoz,
Latincesi, Argyrosomus Regius,
İng. Meagre,

 

Sarıağız,
Kaya levreği,
Lut,

Halili, Halile

Doğal ortamında kumluk ve kayalık yerlerde yaşarlar. Son dönemlerde ülkemizdeki balık çiftliklerinde levrek, çipura, mercan yetiştiriciliğinin yanısıra üretimi yapılan bir balık türüdür. İlk kez 2002 yılında İtalya’da ticari üretimine başlanmıştır.

Uzaktan bakılınca levreği andırır. Üreme mevsimi ilkbahardır. Eti Levrek kadar lezzetlidir. Vücut Yapısı itibariyle iri balık olup vücudu uzun ve pullarla kaplıdır. Sırt yüzgeci iki adettir. Sırtı kirli sarı ile karışık kurşinidir. Kafa ve vücut iridir. Yan çizgi muntazam olup vücudun üst tarafı kahverengi, yanlar parlak, altınımsı pırıltılı, karın ise gümüşi renktedir. Göğüs ve anüs yüzgeçleri bariz beyaz lekelidir. Ağzı büyüktür, ağzının içi sarımsı olduğundan bu renge uyularak sarıağız ismi verilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.