Dut kurusu…

Çemiç,
Hışik,
Dut kurusu.
Üzüm kurusu,
İri leblebi,
Çemiç, Dut üzüm kurusuna verilen ad. (Tokat ve Erzincan yöresinde).
Kiraz kurusu,

Çemiç, Halk ağzında, Ermenice Dut veya üzüm kurusu.
Çemiç, Kiraz kurusu (Ordu yöresinde).
Çemiç, İri leblebi (Erzincan yöresinde).

Çemiç, Bir yaşındaki erkek keçi’ye de denir.

Dut, demir bakımından zengin, idrar söktüren, ödem gideren, bağırsak kurtlarına karşı etkili bir meyvedir. Taze dut toplandıktan sonra bir kaç saatte kimyasal değişime uğradığından, hemen tüketilmesi gerekir. Kış aylarında tüketilmek için, güneş altında kurutulan dutlarda uğradıkları değişim nedeniyle özellikle egzamaya karşı mucizevi bir etki göstermektedir.

Kalsiyum ve demir deposu olan dut kurusu, B1, B2 ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Kan yapan ve enerji verir.

Dut kurusunun faydaları şunlardır. Egzama oluşumlarını tedavi eder. Damar sertliğini önleme etkisi vardır. Vücuda kuvvet verici bir besin olup kansızlığı önler. Ateş düşürücü etkisi vardır. Aç karnına tüketildiğinde, bağırsak kurtlarının düşürülmesine, idrar söktürmeye ve öksürüğe iyi gelir. Karaciğeri kuvvetlendirici etkisi vardır. Aç karnına yendiğinde bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkili olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.