Tırnak hastalıkları…
Sedef,
Egzema,
Mantar,
Dolama,
Etyaran,
Kurlağan,
Felon,
Siğiller,
Tırnağın en önemli fonksiyonu korumadır. Tırnak problemleri oldukça sıktır. Sedef ve egzema gibi hastalıklarda, travma sonrasında, ilaçların yan etkisi olarak ve bazı cilt hastalıklarında tırnaklarda değişiklikler görülür.
Tırnaklarda görülen bozuklukların en sık nedeni mantar enfeksiyonu olmakla beraber, bakteri enfeksiyonları da tırnaklarda bozukluk yapabilir.
Beau çizgileri (Yatay Oluklanma):
Travma sonrası görülen, tırnak yatağındaki yatay çökmedir. Ağır beslenme bozuklukları, yüksek ateş ve bazı ilaçların alınması sonrasında görülür. Özellikle kronik egzemalarda da tırnakta yatay çizgi oluşabilir. Tırnak yatağındaki büyümenin bir süre durması bu oluklanmaya neden olur. Bu oluklanma, neden olan olaydan bir ay sonra fark edilir, kendiliğinden geriler, tırnak uzadıkça ileri doğru gider ve kaybolur.
Onikolisis (tırnağın yatağından ayrışması):
Tırnağın uç kısmının tırnak yatağından ayrılmasıdır. Sıklıkla guatr, sedef, egzema, liken gibi hastalıklar, tetrasiklin gibi antibiyotikler bu duruma neden olabilir. Bazen bu durum kalıcı olabilir.
Onikoreksis (tırnakta boyuna sırtlanma ve oluklanma):
Bu durum yaşlılarda, romatizma, damar hastalıklarında, liken dediğimiz cilt hastalığında görülür ve genellikle kalıcıdır.
Koilonişi (Kaşık tırnak):
Tırnağın kaşık şeklini alması en sık demir eksikliğine bağlı kansızlıkta görülür. Nadiren normal çocuklarda da görülebilir. Tedavi ile ya da yaş ilerledikçe düzelir.
Lökonişi (tırnaklarda beyaz lekeler):
Tırnaklarda görülen beyaz lekeler böbrek hastalıkları, siroz gibi hastalıklarda görülebileceği gibi, sağlıklı kişilerde de görülebilir.
Pitting (Yüksük tırnak):
Tırnaklarda minik çukurcukların görülmesi durumudur. Sedef, saçkıran ve egzemada görülebilir. Bu hastalıklar tedavi edilse bile tırnaklarda çukurcuklar kalabilir.
Onikomikosis (Tırnak Mantarı):
Oldukça sık görülen bir hastalıktır. Özellikle sıcak ve nemli ortamlara veya travmaya maruz kalanlarda; şeker hastalığı ve ayak mantarı olanlarda sıktır. Tırnağın şekli bozulmuş, kalınlaşmış, sarı kahverengi renktedir ve bazen ağrı görülebilir.
Paronişi (Dolama), Etyaran, Kurlağan, Felon:
Tırnak kıvrımında ağrı şişlik ve kızarıklık şeklinde görülen bir enfeksiyondur. İleri aşamada bu bölümde cerahat gelişir. Travmanın neden olabildiği bir bakteri enfeksiyonudur ve antibiyotiklerle tedavi edilir.
Kronik olgular ise mikrobik olmaktan çok allerjik ve tahriş egzemalarına bağlı olarak gelişir ve tırnak eti ortadan kalkmıştır. Bu kişiler tırnak etlerini koparma alışkanlığına sahiptirler veya ellerin devamlı su ile temasta olduğu bir işte çalışmaktadırlar. Genellikle ikincil olarak mantar enfeksiyonu da eklenmiştir. Tedavide öncelikle su teması engellenmelidir.
Siğiller:
Tırnak kenarlarında görülen siğiller, Human Papilloma Virüs’ün (HPV) yaptığı bir enfeksiyondur. Bu siğillerin tedavileri zordur, genellikle tırnak altına doğru yayılırlar. Bu kişilerde genellikle tırnak yeme alışkanlığı vardır.
Müköz kist:
Müköz kist üst tırnak kıvrımında yumuşak bir şişlik şeklinde görülür, aralıklı olarak jelimsi bir sıvı salgılar, bazen de tırnak altında görülebilir. Tırnakta uzunlamasına bir oluk oluşturabilir. Eğer altında bulunan eklem ilişkili olursa osteoartrite neden olabilir. Tedavisi cerrahi olarak yapılır.
Piyojenik granuloma:
Hamilelik, travma ve bazı ilaçların alımı ile gelişen damarlardan oluşan bir tümördür. Hızlı büyür, mavi kırmızı renktedir ve travma ile kolaylıkla kanar. Tedavisi cerrahi olarak yapılır.
Glomus tümör:
Tırnak yatağındaki glomus hücrelerinden oluşan damar yapıda bir tümördür. Tırnakta kırmızı- mavi bir alan şeklinde görülür. Ağrı ve ısı değişikliklerine duyarlılık vardır. Sıklıkla ağrıyı gidermek için cerrahi işlem gerekir.
Longitudinal melanonişi:
Özellikle esmer kişilerin tırnaklarında boyuna çizgi şeklinde kahverengi renk değişikliği görülebilir. Bu durum tırnak yatağındaki bir benden de kaynaklanabilir. Ayrıca bazı sistemik hastalıklarda, travmaya bağlı olarak, mantar enfeksiyonu ve özellikle melanom dediğimiz cilt kanserinde de bu bulgu görülebilir. Bu rengin tırnak kıvrımına doğru yayılması, özellikle melanom olan olgularda görülür. Bu renk değişikliğini açıklayabilecek bir durum yoksa, tırnak yatağından biyopsi alınmalıdır. Bu bölgedeki cilt kanserinin gidişatı kötüdür.
İlaçlara bağlı tırnak bozuklukları:
Bir çok ilaç tırnak bozukluğuna neden olabilir. Kahverengi ve siyah renk değişikliği, lökonişi, kanama alanları, Beau çizgileri, melanonişi, kalınlaşma, yüksük tırnak, mavi-gri, sarı, mor renk değişikliği, paronişi, piyojenik gronülom, gevrek tırnak, onikolisis çeşitli ilaçların alımı ile gelişebilen tırnak değişiklikleridir.