Câhiliye Arapları arasında yaygın olan bir kumar türü. ..
Meysir,
Cahiliye Arapları arasında yaygın olan bir kumar türü.
Sözlükte kolay olmak, anlamındaki yesr (yüsr) kökünden meysir kelimesi türemiştir.
İslam öncesi Hicaz-Arap toplumunda bir talih oyunu şeklindeki kumar çeşidini ifade eder.
Bu kumar çeşidine Meysir denir.
Bu oyun, genellikle bir dişi devenin kesilmesi ve etini muhtelif hisselere ayrılması esasına dayanır. Bu pay dağıtımı 28 parçaya ya da on parçaya ayrılırmış. Tabi okların sayısı da ona göre olurmuş. Kişilerin pay kazanmak amacıyla üzerlerinde pay ve risk değerleri yazılı, her biri ayrı isimle anılan belirli sayıdaki okların çekilmesi suretiyle oynanırdı. Meysir kumarında kayın, akça ağaç ve sidr denilen Trabzon hurmasına benzer bir ağaçtan yapılmış on ok, ribabe denen torbaya konularak çekiliş yapılıyormuş. Torbadaki on ok şekil, incelik kalınlık, uzunluk kısalık bakımından son derece birbirine benzemektedir. Her okun Fez, Tevem, Rakib, Hıls gibi bir de adları vardır.
Uzun kış geceleri oynanacak meysir ve çekilişlere hazırlık olsun diye ateş yakılırmış. Ateş yakılarak bir nevi piyango oyunu olan meysir (kumar) daha çok gençler arasında yaygınmış. Meysir oynanacağı akşam, misafirler ve fakirler de mecliste hazır olurlarmış. Oyunda kazananlar, et paylarını misafırlere ve yoksullara yedirirler, bununla da övünürlermiş.
Kelimenin anlamı, çaba göstermeden bir malı kolayca ele geçirmeyi ve bu işten maddi kazanç sağlamayı ifade ettiği için meysir denmiştir. Bir diğer görüşe göre ise meysir kelimesinin kökünde bölüşmek anlamı olup oyun için kesilen hayvan bölüştürüldüğünden bu şekilde adlandırılmıştır.
Meysir’de etlerin bölüştürülmesini yöneten kişiye yasir yahut kaddar, bu oyunu oynayan topluluğa eysar denir. Meysir oklarından kazandıranlara Meğalik denirmiş.
Şarap gibi bu kumar türü de kuranda yasaklanmıştır.